Карпенко Петро Олександрович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Карпенко Петро Олександрович

КАРПЕ́НКО Петро Олександрович (11. 05. 1943, с. Кожанка, нині смт Фастів. р-ну Київ. обл.) – лікар-терапевт, дієтолог. Д-р мед. н. (1998). Закін. Київ. мед. ін-т (1971). Працював 1972–76 у Київ. НДІ гігієни праці та профес. захворювань (нині Ін-т медицини праці НАМНУ); 1976–83 – у Гол. упр. н.-д. робіт МОЗ УРСР; 1983–97 – зав. відділу профілакт. і лікув. харчування Укр. НДІ харчування; від 1997 – в Ін-ті екогігієни і токсикології (усі – Київ): 1999–2007 – зав. відділу дієтології та клін. дослідж. мед.-профілакт. засобів; від 2008 – проф. каф. технології й орг-ції ресторан. госп-ва Київ. торг.-екон. ун-ту. Гол. дієтолог МОЗ України (1984–2004). Наук. дослідж.: оптимізація харчування здорових і хворих людей; дієтотерапія хворих на соматичні захворювання; лікув.-профілакт. харчування у несприятливих екол. і вироб. умовах; підвищення стійкості організму до іонізуючої радіації шляхом вживання продуктів спец. призначення.

Пр.: Дієтичне харчування при ожирінні та цукровому діабеті. К., 1997 (співавт.); Украинские специальные продукты питания. К., 2003; Підсолоджуючі речовини у харчуванні людини. К., 2004 (співавт.); Технологія борошняних, кондитерських і хлібобулочних виробів: Навч. посіб. С., 2009 (співавт.); Нові підходи до організації аліментарної профілактики в Україні // СМед. 2010. № 3 (співавт.).

Г. І. Петрашенко, М. І. Пересічний

Стаття оновлена: 2012