Розмір шрифту

A

Київська кондитерська фабрика Рошен

КИ́ЇВСЬКА КОНДИ́ТЕРСЬКА ФА́БРИКА «РОШЕ́Н» — під­приємство харчової промисловості. Засн. 1886 купцем В. Єфимовим. Від 1923 — ім. К. Маркса. У перший рік свого існува­н­ня виробила 200 т шоколаду, 1930 обсяги виробництва зросли до 7000 т, а 1940 — до 33 тис. т. Кількість працівників на той час становила 4000 осіб, а ф-ка стала найбільшим виробником у Києві високо­якіс. кондитер. виробів із широким асортиментом продукції. Під час 2-ї світової війни під­приємство було частково зруйноване; упродовж перших післявоєн. років реконстру­йоване, внаслідок чого зросли вироб. потужності та обсяги, зокрема 1951 вони становили 49 тис. т. 1958 асортимент складав понад 200 найменувань, працювали 24 автомат. вироб. лінії, обсяги виробництва становили понад 40 тис. т кондитер. виробів. 1966 нагородж. орденом Трудового Червоного Прапора. У 1970-х рр. на під­приємстві проведено капітал. ремонт (будівництво нових інж. споруд, склад. приміщень тощо), роз­ширено асортимент продукції (зокрема налагоджено випуск десерт. карамелі, фрукт. мармеладу, шоколад. цукерок з лікером та фірм. цукерок «Київ вечірній»). Від 1994 — ЗАТ, від 2005 — у складі між­нар. кондитер. корпорації «Рошен», від 2009 — публ. АТ із сучас. на­звою. Нині на під­приємстві діють 36 вироб. ліній, заг. потуж. яких становить бл. 60 тис. т продукції щороку. Серед них — «Антон-Олерт» (виробництво шоколад. цукерок), «Нагема» (фасува­н­ня цукерок, карамелі; обидві — Німеч­чина), «Шьоненберґер» (Швейцарія; пере­робка шоколад. напів­фабрикатів, порошку какао), «Орланді» (виробництво крекерів), «Карле Монтанарі» та «Мазет­ті» (для виробництва шоколаду з начинкою; усі — Італія). Ф-ка само­стійно заготовляє та пере­робляє фрукт.-ягідну сировину. Серед осн. продукції (понад 100 найменувань) — шоколад («Рошен»), желе, батончики, цукерки в коробках («Київ вечірній», «Асорті») та вагові («Каракум», «Червоний мак», «Ромашка», «Наталка-Полтавка», «Горішок», «Мисливські» тощо), карамель, вафел. продукція, печиво, крекер, бісквітні рулети, торти («Київський», «Золотий ключик», «Грильяжний», «Трюфельний»). Торт «Київський», рецептуру якого 1956 роз­робив майстер бісквіт. виробництва І. Петренко, був ві­домий на ввесь СРСР і залишається й тепер візиткою ф-ки і міста. У серед. 1990-х рр. частка у заг.-укр. обсязі становила 10 %. Ф-ка має дочірні під­приємства з реалізації продукції. Соц. сфера: дитсадок, мед. центр, їдальня, центр водотерапії, будинок від­починку. Кількість працівників (2012) — бл. 1000 осіб. Тривалий час (1978–2010) ф-ку очолював А. Дзіс, від 2010 ген. дир. — А. Крижановський.

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2023
Том ЕСУ:
12
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
11232
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
336
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 232
  • середня позиція у результатах пошуку: 11
  • переходи на сторінку: 2
  • частка переходів (для позиції 11): 57.5% ★★☆☆☆
Бібліографічний опис:

Київська кондитерська фабрика Рошен / А. С. Дзіс // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2012, оновл. 2023. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-11232.

Kyivska kondyterska fabryka Roshen / A. S. Dzis // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2012, upd. 2023. – Available at: https://esu.com.ua/article-11232.

Завантажити бібліографічний опис

Барський спиртовий комбінат
Підприємcтва  |  Том 2  |  2023
В. В. Яворський
Глобинський Цукрокомбінат
Підприємcтва  |  Том 5  |  2006
А. І. Шушківський
Золотоніський лікеро-горілчаний завод Златогор
Підприємcтва  |  Том 10  |  2010
П. О. Олексієнко
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору