Київська кондитерська фабрика Рошен - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Київська кондитерська фабрика Рошен

КИ́ЇВСЬКА КОНДИ́ТЕРСЬКА ФА́БРИКА «РОШЕ́Н» – підприємство харчової промисловості. Засн. 1886 купцем В. Єфимовим. Від 1923 – ім. К. Маркса. У перший рік свого існування виробила 200 т шоколаду, 1930 обсяги вироб-ва зросли до 7000 т, а 1940 – до 33 тис. т. Кількість працівників на той час становила 4000 осіб, а ф-ка стала найбільшим виробником у Києві високоякіс. кондитер. виробів із широким асортиментом продукції. Під час 2-ї світ. війни підпр-во було частково зруйноване; упродовж перших післявоєн. років реконструйоване, внаслідок чого зросли вироб. потужності та обсяги, зокрема 1951 вони становили 49 тис. т. 1958 асортимент складав понад 200 найменувань, працювали 24 автомат. вироб. лінії, обсяги вироб-ва становили понад 40 тис. т кондитер. виробів. 1966 нагородж. орденом Трудового Червоного Прапора. У 1970-х рр. на підпр-ві проведено капітал. ремонт (буд-во нових інж. споруд, склад. приміщень тощо), розширено асортимент продукції (зокрема налагоджено випуск десерт. карамелі, фрукт. мармеладу, шоколад. цукерок з лікером та фірм. цукерок «Київ вечірній»). Від 1994 – ЗАТ, від 2005 – у складі міжнар. кондитер. корпорації «Рошен», від 2009 – публ. АТ із сучас. назвою. Нині на підпр-ві діють 36 вироб. ліній, заг. потуж. яких становить бл. 60 тис. т продукції щороку. Серед них – «Антон-Олерт» (вироб-во шоколад. цукерок), «Нагема» (фасування цукерок, карамелі; обидві – Німеччина), «Шьоненберґер» (Швейцарія; переробка шоколад. напівфабрикатів, порошку какао), «Орланді» (вироб-во крекерів), «Карле Монтанарі» та «Мазетті» (для вироб-ва шоколаду з начинкою; усі – Італія). Ф-ка самостійно заготовляє та переробляє фрукт.-ягідну сировину. Серед осн. продукції (понад 100 найменувань) – шоколад («Рошен»), желе, батончики, цукерки в коробках («Київ вечірній», «Асорті») та вагові («Каракум», «Червоний мак», «Ромашка», «Наталка-Полтавка», «Горішок», «Мисливські» тощо), карамель, вафел. продукція, печиво, крекер, бісквітні рулети, торти («Київський», «Золотий ключик», «Грильяжний», «Трюфельний»). Торт «Київський», рецептуру якого 1956 розробив майстер бісквіт. вироб-ва І. Петренко, був відомий на ввесь СРСР і залишається й тепер візиткою ф-ки і міста. У серед. 1990-х рр. частка у заг.-укр. обсязі становила 10 %. Ф-ка має дочірні підпр-ва з реалізації продукції. Соц. сфера: дитсадок, мед. центр, їдальня, центр водотерапії, будинок відпочинку. Кількість працівників (2012) – бл. 1000 осіб. Тривалий час (1978–2010) ф-ку очолював А. Дзіс, від 2010 ген. дир. – А. Крижановський.

А. С. Дзіс

Стаття оновлена: 2012