Київський завод шампанських вин Столичний - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Київський завод шампанських вин Столичний

КИ́ЇВСЬКИЙ ЗАВО́Д ШАМПА́НСЬКИХ ВИН «СТОЛИ́ЧНИЙ» – підприємство виноробної промисловості з випуску шампанських вин класичним пляшковим методом. Історія підпр-ва розпочинається 1860, коли колоніст Волин. губ. В. Рихерд побудував на влас. території у передмісті Києва на Куренівці пивовар. з-д (один з найпотужніших на той час). Після 2-ї світ. війни, у зв’язку з уряд. ініціативою відродження виноробства на теренах СРСР, на місці з-ду В. Рихерда 1949 розпочато буд-во Київ. з-ду шампан. вин. 1954 на підпр-ві впроваджено новий метод шампанізації вина у безперерв. потоці (до цього процес вторин. бродіння відбувався у закритому резервуарі). Перша черга з-ду склала 1,5 млн пляшок, а наступ. року обсяги вироб-ва зросли вдвічі, що забезпечило підпр-ву провідне місце у винороб. галузі СРСР. 1957 з метою розширення асортименту та впровадження нових типів високоякіс. ігристих вин з-д освоїв випуск нового типу ігристого вина «Советское шампанское мускатное» (відзначене сріб. і золотою медалями на міжнар. конкурсах вин в Угорщині та Югославії; мало знач. попит на теренах колиш. СРСР). 1959 підпр-во випустило експерим. партію ігристого вина «Мускат Ігристий» (10 тис. пляшок). На поч. 1990-х рр. асортимент продукції складався з ігристих вин типу «шампанське» марки брют, сухе, напівсухе, напівсолодке, солодке, а також «Мускат Ігристий», «Південне Ігристе біле», «Київське Ігристе рожеве», згодом поповнився торг. марками спец. найменувань – «Гетьманське», «Ювілейне» і «Золоте». Нині з-д випускає бл. 30-ти видів ігристих вин. Від 2007 – у складі компанії «Henkell&Sohnlein Sektkellereien KG». Серед осн. продукції – «Советское Шампанское» біле напівсолодке; «Мускат Ігристий» рожевий та білий; «Українське» біле солодке та напівсолодке, рожеве солодке; «Советское Премиум» біле брют та напівсухе; «Золоте» біле напівсолодке; «Наш Київ» та «Мій Львів» біле солодке і напівсолодке; «Весільне» біле напівсолодке. Крім того, виготовляє питну воду «Криничка Рихерда» та безалкогол. дит. ігристе вино «Шампусик». Продукцію експортує у Німеччину, Велику Британію, Іспанію, Швейцарію, Естонію та ін. країни. Має власні виноробні госп-ва в Одес. та Микол. обл. Кількість працівників (2012) – бл. 400 осіб. Викон. дир. – В. Романський (від 2009).

П. Ю. Корчева

Стаття оновлена: 2012