Розмір шрифту

A

Київський інститут хлібопродуктів

КИ́ЇВСЬКИЙ ІН­СТИТУ́Т ХЛІБО­ПРОДУ́КТІВ — науково-дослідна установа з ви­вче­н­ня і роз­робле­н­ня технологій та нормативних документів зернових культур і продуктів з них. Під­порядк. держ. акц. компанії «Хліб України». Засн. 1969 на базі Укр. філії ВНДІ комбікорм. промисловості з метою упорядкува­н­ня наук. та ін­новац. інформації, спрямованої на нароще­н­ня матер.-тех. бази галуз. під­приємств, та забезпече­н­ня галузі нормат.-правовою документацією. Від 1992 — сучасна назва. У структурі — 6 н.-д. лаб. (з технології виробництва комбікормів, аспірації та пневмотранс­порту, автоматизації, механізації, контролю якості продукції, економіки) та проект­но-кон­структор. від­діл. Осн. напрями дослідж.: нац. стандарти на зерно і продукти його пере­робки, новітні технології, економіка та упр. якістю продукції, екологія та вибухобезпека, автоматизація вироб. процесів тощо. Фахівцями Ін­ституту роз­роблено таблиці хім. складу сировини для виробництва комбікормів; технології виробництва комбікормів для риби та молодняку тварин і птиці; тех. ріше­н­ня з контейнер. зберіга­н­ня і транс­портува­н­ня важкосип. компонентів (солі, крейди); про­грамні і тех. ріше­н­ня для автоматизов. комбікорм. заводу; новітні тех. системи аспірації, пневмотранс­порту і вентилюва­н­ня зерна та зерно­продуктів. Вагомий внесок у наук. роз­робки зробили Г. Гуменюк, Є. Дмитрук (перший дир.), О. Шаповаленко. Спів­працює із суміж. установами Болгарії, Польщі, Угорщини, Франції, США; здійснює пере­підготовку та навч. кадрів галузі тощо. При Ін­ституті функціонує Тех. комітет Держ­спожив­стандарту (ДСТУ) України (ТК-41) «Зернові культури та продукти їх пере­робки». Серед остан. роз­робок — ДСТУ на 8 зерн. та 8 зернобобових, 11 олій. культур, комбікорм. сировину і на білково-вітамін­ні добавки; ін­струкція з технології виробництва хлібопекар. сортового і об­бивного борошна із зерна тритикале; метод. рекомендації щодо інвентаризації зерна, продуктів його пере­робки та насі­н­ня олій. культур на хлібо­прийм., зерноперероб. під­приємствах України тощо. Від 2003 Ін­ститут очолює В. Клименко.

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2023
Том ЕСУ:
12
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Наукові центри
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
11324
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
67
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 2
  • середня позиція у результатах пошуку: 6
  • переходи на сторінку: 1
  • частка переходів (для позиції 6):
Бібліографічний опис:

Київський інститут хлібопродуктів / В. І. Левченко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2012, оновл. 2023. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-11324.

Kyivskyi instytut khliboproduktiv / V. I. Levchenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2012, upd. 2023. – Available at: https://esu.com.ua/article-11324.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору