Келлер Олександр Васильович
Визначення і загальна характеристика
КЕ́ЛЛЕР Олександр Васильович (07. 06. 1865, маєток Карабаг побл. м. Алушта, нині АР Крим — 09. 04. 1930, м. Ялта, нині АР Крим) — фахівець у галузі виноробства. Закін. С.-Петербур. технол. інститут (1890). Працював виноробом у маєтку Ай-Даніль, на винороб. комбінаті «Масандра» (Ялта), у Лівадії (нині смт Ялтин. міськради), винороб. госп-ві «Абрау-Дюрсо», винороб. радгоспах м. Анапа (обидва — нині Краснодар. краю, РФ); н. с. Анап. дослід. станції виноградарства (1920–26); гол. виноробом Азерб. винороб. тресту (1926–28). Брав участь у створенні десерт. вин «Мускат “Масандра”», «Мускат білий “Лівадія”», столового вина «Рислінг “Абрау”» та ін. Одним із перших розпочав виробництво рос. ігристих вин шампан. способом і застосував спиртування сусла у виробництві десерт. та міцних вин.