Келлер Олександр Васильович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Келлер Олександр Васильович

КЕ́ЛЛЕР Олександр Васильович (07. 06. 1865, маєток Карабаг побл. м. Алушта, нині АР Крим – 09. 04. 1930, м. Ялта, нині АР Крим) – фахівець у галузі виноробства. Закін. С.-Петербур. технол. ін-т (1890). Працював виноробом у маєтку Ай-Даніль, на винороб. комбінаті «Масандра» (Ялта), у Лівадії (нині смт Ялтин. міськради), винороб. госп-ві «Абрау-Дюрсо», винороб. радгоспах м. Анапа (обидва – нині Краснодар. краю, РФ); н. с. Анап. дослід. станції виноградарства (1920–26); гол. виноробом Азерб. винороб. тресту (1926–28). Брав участь у створенні десерт. вин «Мускат “Масандра”», «Мускат білий “Лівадія”», столового вина «Рислінг “Абрау”» та ін. Одним із перших розпочав вироб-во рос. ігристих вин шампан. способом і застосував спиртування сусла у вироб-ві десерт. та міцних вин.

Літ.: Александр Васильевич Келлер // Рус. виноделы. Сф., 1992; Егоров А. А. Солнце в бокале. Записки винодела. Ростов-на-Дону, 2002; Його ж. Памяти А. В. Келлера // Неизвестная «Массандра». Разные письма разных лет. Массандра, 2005.

Н. А. Якушина

Стаття оновлена: 2012