Керченський рибокомбінат - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Керченський рибокомбінат

КЕ́РЧЕНСЬКИЙ РИБОКОМБІНА́Т – підприємство рибної промисловості. Засн. 1933 у м. Керч (АР Крим) на базі цехів 1-го рибного з-ду (створ. 1929) і побудов. холодильника. К. р. – одне з найдавніших в Україні рибоперероб. підпр-в, має влас. флот. і вироб. цехи. У 1930-х рр. придбано перший авто- і водний транспорт. Під час 2-ї світ. війни підпр-во повністю зруйновано, його відновлення розпочато 1944 – заново побудовано холодильник, льодозаводи у Жовтн. цеху, низку побут. і вироб. приміщень. 1953–54 як цехи до складу комбінату увійшли Сипягін. (Єнікальський) та Середньокосин. рибні з-ди. 1958 розпочато буд-во механізов. ліній бочк. посолу дріб. риби, 1966 уведено в дію роторне коптильне відділ. (потуж. 3,5 т щодоби), 1971 побудовано камерне коптил. відділ. з централізов. димо- і теплозабезпеченням у Сипягін. цеху. У 1970-х рр. уведено в експлуатацію 5 ліній мішаного посолу дріб. риби (потуж. 22 т щогодини), 1982 – пресервне, 1983 – коптильне відділ. 1986–87 встановлено 2 нові лінії для приймання та перероблення дріб. порід риб. У 1990-х рр. уведено в експлуатацію лінію мішаного посолу потуж. 300 т щодоби; пром. холодильник місткістю 1000 т, на базі якого створ. ділянку з випуску морож. продукції, придбано та модернізовано приймальнотранспортне судно, функціонує консерв. цех і ціліс. комплекс з перероблення риби (від 2000). Осн. напрями діяльності – виловлювання в Азово-Чорномор. басейні риби (кілька, тюлька, хамса, піленгас, бичок) та її пром. вироб-во (охолоджена, морожена, копчена, сушено-в’ялена та солена; консерви і пресерви рибні, зокрема томат. групи); виготовлення кормового риб. борошна. Загалом комбінат випускає бл. 100 видів риб. продукції. Кількість працівників (2012) – бл. 200 осіб. Тривалий час підпр-во очолює М. Шаталов.

В. О. Бугай

Стаття оновлена: 2012