Інкерманський завод марочних вин - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Інкерманський завод марочних вин

ІНКЕРМА́НСЬКИЙ ЗАВО́Д МА́РОЧНИХ ВИ́Н – підприємство харчової промисловості. Засн. 1961 на базі підзем. штолень на околицях Севастополя у м. Інкерман (АР Крим). Перший декалітр сухого вина приготовлений 1963, а першою фірм. маркою стало сухе біле марочне вино «Ркацителі Інкерманське». 1967 уведено в дію 2-у чергу вироб. підзем. приміщень – цех витримки міцних і десерт. вин (найбільший в Україні), завдяки чому заг. площа винних підвалів досягла 5,5 га. Одночасне зберігання вин і виноматеріалів з-ду складає 1,78 млн дал, при цьому частка дубової тари – 60 %. У 1980-х рр. на підпр-ві організовано унікал. н.-д. лаб. для вивчення складу вина й створення нових марок. У структурі підпр-ва – 2 цехи витримки та цех розливу виноматеріалів, вироб. лаб., тарний та готової продукції склади, ремонтно-експлуатац., ремонтно-мех. та транспорт. цехи тощо. Нині асортимент торг. марки «Інкерман» нараховує 35 найменувань високоякіс. вин – сухих, напівсухих, напівсолодких, міцних і десертних. З-д випускає марочні сухі («Аліготе Кримське», «Ркацителі Інкерманське», «Перлина Інкерману», «Рислінг Алькадар», «Рислінг Кримський», «Совіньон Кримський», «Каберне Кримське», «Каберне Качинське»), міцні («Севастополь», «Портвейн Білий Кримський», «Портвейн Червоний Кримський») та десертні («Старий нектар», «Талісман», «Таємниця Херсонесу»); столові сухі («Ко-кур Качинський», «Шардоне Качинське», «Кримський Едельвейс», «Гераклея», «Бастардо Старий Крим», «Мерло-Каберне», «Мерло Качинське», «Рубін Херсонесу»), напівсухі («Мускат Осипенко», «Мускат Інкерману Білий», «Інкерман Біле», «Мускат Інкерману», «Інкерман Червоне»), напівсолодкі («Легенда Інкерману», «Древній Херсонес»); ординарні міцні («Портвейн Білий Ахтіар») та десертні («Сонце в бокалі», «Мускат Херсонесу», «Кагор Український»); колекцію молодих вин («Совіньон Сортовий», «Каберне Сортове», «Шато Блан», «Шато Руж», «Мускат Качинський», «Піно Нуар Кримський»). 1990 Міжнар. орг-ція винограду й вина (Париж) визнала з-д одним із кращих винороб. підпр-в світу. Від 2005 – у складі Першого нац. винороб. холдингу, що об’єднує також понад 20 госп-в з вирощування та переробки винограду. 2009 обсяги вироб-ва склали 13,3 млн пляшок, частка у заг.-укр. обсязі – 12,5 %. Продукція з-ду на міжнар. конкурсах і виставках у період 1965–2007 отримала 16 кубків Ґран-Прі, 130 золотих, 60 срібних і 11 бронз. нагород, кубок «Лідер Року 2004», нагороду «Зірка якості 2004», знак «100 кращих товарів року 2004»; «Золотий Грифон-2005», «Золотий Грифон-2007» (вина торг. марки «Інкерман» отримали всі вищі нагороди). Підпр-во експортує продукцію переважно в РФ (бл. 25 %), а також у США, Німеччину, Польщу. Загалом протягом 2005–09 експортовано 11,8 млн пляшок вина. Кількість працівників (2009) – 325 осіб. Кер. з-ду: Л. Тільк (1961–74), А. Філіпов (1974–2004), О. Моісейкін (від 2004).

Є. М. Сеган

Стаття оновлена: 2011