Івано-Франківська харчова фабрика - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Івано-Франківська харчова фабрика

ІВА́НО-ФРАНКІ́ВСЬКА ХАРЧОСМАКОВА́ ФА́БРИКА – підприємство харчової галузі промисловості. Засн. 1946 як артіль «5 грудня», до складу якої входили кондитер. (пиріжки і тістечка), ковбас. і з вироб-ва морозива цехи, а також млини у селах Загвіздя, Клузів, Підлужжя, Підпечери (усі – нині Тисмениц. р-ну), Угорники (нині – Івано-Фр. міськради), торг. мережа у м. Станіслав (нині Івано-Франківськ), підсобне госп-во. 1951 перейм. на Станіслав. харчокомбінат, до якого 1953 приєднано Станіслав. оцтовий з-д. Від 1973, після зведення нового вироб.-адм. корпусу, – сучасна назва; від 1998 – ВАТ, від 2011 – публічне АТ. У структурі ф-ки – кондитер., вафел., зефір., кулінар., макарон. та безалкогол. напоїв цехи, а також мех. майстерня, склади. Серед осн. видів продукції – печиво, пряники, вафлі, зефіри, східні солодощі, хлібобулочні та кулінарні вироби, хліб. квас. Кількість працівників (2011) – бл. 120 осіб. Від 2011 підпр-во очолює Р. Крицун.

В. О. Карп’юк

Стаття оновлена: 2011