Загоруйко Віктор Опанасович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Загоруйко Віктор Опанасович

ЗАГОРУ́ЙКО Віктор Опанасович (23. 04. 1951, м. Красний Луч Ворошиловгр., нині Луган. обл.) – фахівець у галузі виноробства. Д-р тех. н. (1991), проф. (1995), чл.-кор. УААН (2002). Засл. діяч н. і т. України (2006). Держ. премія України в галузі н. і т. (1992). Закін. Одес. технол. ін-т харч. пром-сті (1974). Працював на вироб-ві. Від 1978 – в Ін-ті винограду і вина «Магарач» УААН (м. Ялта, АР Крим): від 1991 – зав. відділу технології виноробства, від 2001 – заст. дир. з наук. роботи по виноробству. Розвиває напрям у харч. та винороб. пром-стях, пов’яз. з освітленням вихід. сировини й стабілізацією соків і вин шляхом використання чистих природ. матеріалів та методів седиментації й флотації. Запропонував класифікацію виноград. вин. Розробляє технології виготовлення натурал. напоїв, зокрема для дит. і дієт. харчування, з застосуванням ДНК- та нанотехнологій.

Пр.: Опыт применения препаратов диоксида кремния в технологии виноделия. Ялта, 1988; Теоретические и практические разработки научно обоснованной классификации виноградных вин // Виноградарство и виноделие. 1995. № 1; Нормы и правила рынка вина Европейского Союза (Директивы и постановления). К., 2003; Технологические правила виноделия: В 2 т. Сф., 2006 (усі – співавт.).

Н. А. Якушина

Стаття оновлена: 2010