Запорізька кондитерська фабрика - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Запорізька кондитерська фабрика

«ЗАПОРІ́ЗЬКА КОНДИ́ТЕРСЬКА ФА́БРИКА» – підприємство харчової галузі промисловості. Засн. 1945 із сучас. назвою. 1946 організовано виготовлення карамелі на вул. Артема, № 7 (кондитер. ф-ка) і борошняних виробів на вул. Чапаєва, № 14 (бісквітна ф-ка), 1947 створ. цукерк. цех на кондитер. ф-ці. 1971 ф-ки об’єднані під назвою «Запоріз. кондитер. ф-ка ім. 40-річчя КП(б)У» з 2-ма відділ.: 1-е охоплювало 3 вироб. цехи з виготовлення цукерок і карамелі та допоміжні служби, 2-е – вафел. та бісквіт. цехи, транспорт. відділ. Від 1994 – ЗАТ, від 2000 – ВАТ. Ф-ка виробляла понад 250 найменувань продукції, серед якої – цукерки, печиво, вафлі, драже, халва, ірис, мармелад, торти тощо. Вироб. потужність підпр-ва становила бл. 30-ти тис. т солодощів (зокрема 2007 виготовлено 17,4 тис. т), частка продукції у заг.-укр. обсязі – 2 %. Осн. напрями експорту: Азербайджан, Грузія, РФ, Молдова, Казахстан, Ізраїль, країни Балтії. 2007 на ф-ці, де працювали понад 1 тис. осіб, встановлено нові лінії шоколад. форм «Асорті» та приготування шоколад. глазурі, горизонтальну машину для пакування, вентиляц. устаткування тощо. Кількість працівників (2011) – 250 осіб. Тривалий час підпр-во очолював В. Павленко (1999–2008), від 2011 в. о. ген. дир. – О. Лимаренко.

А. І. Голдобін́

Стаття оновлена: 2010