Розмір шрифту

A

Зернове господарство

ЗЕРНОВЕ́ ГОСПОДА́РСТВО — галузь агро­промислового комплексу, зав­да­н­ням якої є виробництво зерна шляхом вирощува­н­ня зернових культур. З. г. формує продовол. фонд і по­стачає фуражне зерно тварин­ництву, створює резервні держ. запаси і забезпечує продукцію для екс­порту.

Україна належить до осн. країн-виробників зерна і за його валовими зборами по­ступається лише Китаю, США, Індії, РФ, а в Європі — Франції та в остан­ні роки — Німеч­чині. Посівна площа всіх с.-г. культур в Україні 2009 становила 27,0 млн га; осн. місце у її структурі за­ймали зерн. культури (58,7 %). Серед зернових найбільші площі від­ведено під озиму пшеницю і ярий ячмінь. З. г. України протягом 20 ст. за­знало знач. структур. змін. Станом на 1913 площа посіву зерн. культур становила 24,7 млн га, середня врожайність — 9,4 ц/га, валове виробництво — 23 156,9 тис. т. Згодом зменшилися посівні площі: 1950 — 20,0 (врожайність 10,2 ц/га); у 1960 — 13,7 (15,2); у 1970 — 15,5 (22,8); у 1980 — 16,5 (23,1); у 1990 — 14,5 (35,1); у 2000 — 12,6 (19,4). Тривалий час З. г. було зорієнтоване пере­важно на виробництво продовол. зерна, від 1940-х рр. значно зросли потреби у корм. зерні. Впровадже­н­ня інтенсив. індустріал. технологій вирощува­н­ня с.-г. культур у 1980-х рр. вивело Україну на 3-є м. у світі після США та Канади з валового виробництва зерна (52–53 млн т) і з його роз­рахунку на особу (1 т). В остан­ні роки посівна площа зерн. культур коливалася від 15,6 млн га (2001) до 12,5 (2003) та 15,8 (2009). Макс. валові збори спо­стерігалися 2001 (39,7 млн т), 2004 (41,8 млн т) і 2009 (46,0 млн т), значно менші — 2005 (38,0 млн т), 2006 (34,2 млн т), 2007 (29,3 млн т). Від­повід­но знизилося і виробництво зерна на одну особу: від 816 кг у 2001 до 732 кг у 2006.

З. г. України територіально роз­ташоване від­повід­но до особливостей природно-екон. зон. На Поліс­сі зернові за­ймають 2,1–2,3 млн га, або 40–45 % посів. площ. Найбільше тут вирощують жита (60–65 % валового збору України) та зернобобових культур; виробляють 6 % товар. зерна, 1/6 валового збору гречки та ячменю, 10 % пшениці. В Лісо­степу зернові вирощують на пл. бл. 5 млн га (40–50 % посів. площ). Осн. зерн. культура — озима пшениця (понад 2 млн га), вирощують також кукурудзу на зерно, ячмінь та зернобобові. У цій зоні виробляють 64 % гречки, 40 % пшениці, ячменю і проса, 35 % кукурудзи, 27 % жита від їх валових зборів в Україні. У Степу зернові за­ймають 6,5–7 млн га (55 % посів. площ). Осн. культури — озима пшениця, кукурудза на зерно, ячмінь, просо, рис. Тут вирощують бл. 50 % зернових України, 100 % рису, 60 % кукурудзи, 53 % проса, 50 % пшениці, 43 % ячменю. Потенціал сучас. сортів кукурудзи сягає 130 ц/га, озимої пшениці — 110 ц/га, ярого ячменю — 95 ц/га.

Про­блеми роз­витку З. г. в Україні ви­вчають установи УААН: Ін­ститути зерн. господарства (Дні­пропетровськ), рослин­ництва (Харків), землеробства пд. регіону (Херсон), Селекц.-генет. ін­ститут (Одеса), Миронів. ін­ститут пшениці (Київ. обл.), Дослідна станція рису (м. Скадовськ Херсон. обл.). У цій галузі працюють пред­ставники наук. шкіл Є. Лебедя, В. Цикова, Б. Дзюбецького, М. Литвиненка, А. Лінчевського, А. Шевченка. Під­готовку фахівців здійснюють Нац. університет біо­ресурсів і природокористува­н­ня України (Київ), Харків., Дні­проп., Львів., Одес. аграр. університети та ін. Досягне­н­ня висвітлюють період. вид. «Зерно», «Зерно і хліб», «Хранение и пере­работка зерна».

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2010
Том ЕСУ:
10
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
16050
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
446
сьогодні:
2
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 15
  • середня позиція у результатах пошуку: 48
  • переходи на сторінку: 1
  • частка переходів (для позиції 48): 444.4% ★★★★★
Бібліографічний опис:

Зернове господарство / Н. А. Боденко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2010. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-16050.

Zernove hospodarstvo / N. A. Bodenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2010. – Available at: https://esu.com.ua/article-16050.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору