Звенигородський сироробний комбінат - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Звенигородський сироробний комбінат

«ЗВЕНИГОРО́ДСЬКИЙ СИРОРО́БНИЙ КОМБІНА́Т» – підприємство молочно-переробної галузі харчової промисловості. Засн. 1933 як Звенигород. маслосирозавод (Черкас. обл.) на базі будівель та приміщень з-ду з вироб-ва лікеро-горілч. виробів (збудов. 1869), реконструйов. під вироб-во сичужних сирів. Після 2-ї світ. війни внаслідок репарації (відшкодування збитків, заподіяних війною) на підпр-во завезено устаткування й розпочато вироб-во твердого сиру, який, окрім внутр. ринку, постачали також в Угорщину та на Кубу. Наприкінці 1970-х рр. на околиці міста розпочато буд-во з-ду з вироб-ва твердих жирних сирів. У грудні 1981 введено в експлуатацію першу чергу нового сиророб. комбінату – сиророб. цех та цех з вироб-ва сухих молоч. продуктів, у грудні 1982 – другу чергу (цех з вироб-ва продукції із незбираного молока та маслоцех). Вироб. потужності підпр-ва дозволяли щороку виготовляти бл. 600 т сирів та понад 1000 т масла тваринного, 10 000 т продукції із незбираного молока, 300 т морозива, 60 т молоч. цукру. Від 1993 – ВАТ із сучас. назвою, від 2001 – філія відомої франц. компанії «Бонґрен». У структурі комбінату – сирцех, цех плавлених сирів, маслоцех, цех сушіння та ін. допоміжні підрозділи (компресор. та електроцехи, котельня тощо). Серед осн. видів продукції, яку реалізують під торг. маркою «Звенигора», – тверді, плавлені та кисломолочні сири, натурал. вершк. масло, суха знежирена сироватка. Проектна потужність переробки молока – 200 т за добу. Заг. обсяги вироб-ва продукції за 11 місяців 2009 склали 6,8 т. Вироб. процеси модернізовано згідно з європ. стандартами, впроваджено суворі норми зберігання і транспортування готової продукції, сучасні пакувал. системи. Підпр-во постійно освоює нові технології, зокрема 2009 у сушил. цеху встановлено сучасне устаткування, що дозволяє розширити асортимент продукції, підвищити її якість та продуктивність праці, надає можливість виготовляти швидкорозчин. порошок незбираного молока. Продукція комбінату відзначена числен. міжнар. нагородами за якість і експортується в Казахстан та Молдову. Кількість працівників (2009) – 380 осіб. Тривалий час підпр-во очолювали І. Титаренко (1966–97) та О. Денисенко (1997–2005), від 2005 – М. Чарнецький.

М. Ю. Козакова

Стаття оновлена: 2010