Золота балка Агрофірма - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Золота балка Агрофірма

«“ЗОЛОТА́ БА́ЛКА” Агрофірма» – підприємство виноробної галузі промисловості, одне з найдавніших в Україні з виробництва ігристих вин. Розташ. у Севастополі. Свою історію веде від 1889, коли у Балаклав. долині (Золота Балка) Л. Голицин збудував перший у цій місцевості винний підвал для цар. відомства, назвавши землі Золотої Балки «Кримською Шампанню» за їхню подібність із відомою франц. провінцією. 1921 на базі приват. виноградар. госп-в створ. радгосп «Профінтерн». 1956, після приєднання декількох колгоспів, перейм. у «Золоту Балку». До 1968 – у складі виноградо-винороб. підпр-ва «Масандра». Потім на базі виноградар. госп-ва «Золота Балка» організовано вироб. комплекс, що спеціалізувався на випуску ігристих вин із винограду власних плантацій (нині єдиний в Україні виробник ігристих вин, що виготовляє продукт виключно зі свого виноматеріалу; у рад. період підпр-во випускало бл. 2,5 млн пляшок щороку). Від 2000 – ТОВ із сучас. назвою. Свого часу виготовлені тут виноматеріали використовували ЗАТ «Артемівський завод шампанських вин» та з-д шампан. вин «Новий світ». Нині заг. пл. виноградників становить 1420 га, вироб. потужності дозволяють випускати понад 6,5 млн пляшок щороку. Підпр-во застосовує акратофорний спосіб виготовлення ігристих вин, при якому шампанізація відбувається у герметично закритих резервуарах (акратофорах). Потужність акратофорного парку агрофірми становить 560 тис. пляшок щомісяця. Використовує кращі сорти винограду – Піно чорний, Шардоне, Совіньон, Рислінг, Аліготе, Трамінер; для мускат. ігристих вин – Мускат білий, янтарний, рожевий, гамбурзький та ін. Серед продукції – вино ігристе біле та червоне, мускатне біле та рожеве «Золота Балка»; столове марочне та біле «Золота Балка», червоне «Мерло»; напівсолодке «Советское Шампанское» та напівсухе шампанське «Золота Балка». Експортує у Вірменію, РФ, Німеччину, Грецію, Канаду, Ізраїль, США. Починаючи від 1995, продукція підпр-ва отримала бл. 100 укр. та міжнар. нагород, зокрема 2008 на дегустац. конкурсі в рамках спеціалізов. виставки «Alco+Soft’2008» сорт. брют «Піно», «Біле напівсолодке» та «Червоне ігристе» нагородж. Кубком за найвищу якість. Кількість працівників (2010) – понад 600 осіб. Ген. дир. – О. Колодій (від 2007).

Г. Е. Головізніна-Сиринська

Стаття оновлена: 2010