>
КОТ Юрій Дмитрович (27. 04. 1911, с. Крупець, нині Курської обл., РФ – 28. 07. 1999, Київ) – фахівець у галузі харчових технологій. Д-р тех. н. (1974). Держ. премія України в галузі н. і т. (1994). Закін. Київ. технол. ін-т харч. пром-сті (1940). Працював на вироб-ві. Від 1956 – у ВНДІ цукр. пром-сті (Київ): від 1958 – зав. лаб., 1981–86 – зав. відділу кристалізації, 1986–98 – наук. консультант. Осн. напрям наук. дослідж. – пром. кристалізація цукр. розчинів, зокрема матем. моделювання і застосування обчислюв. техніки в упр. процесами кристалізації.
Пр.: Температурные условия уваривания, кристаллизации и фуговки утфеля последнего продукта // Сахар. пром-сть. 1964. № 11; Кристаллизация и теплообмен в утфельном вакуум-аппарате // Тр. ВНИИ сахар. пром-сти. К., 1969. Вып. 15; Роль кристаллов в растворах // Там само. 1971. Вып. 17 (співавт.); Рост кристаллов в вакуум-аппарате непрерывного действия // Технол. особенности сахар. производства и пути повышения его эффективности: Сб. науч. тр. К., 1987 (співавт.).
Л. І. Чернявська
Статтю оновлено: 2014
Цитувати статтю
Л. І. Чернявська
. Кот Юрій Дмитрович // Енциклопедія Сучасної України: електронна версія [веб-сайт] / гол. редкол.: І.М. Дзюба, А.І. Жуковський, М.Г. Железняк та ін.; НАН України, НТШ. Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2014. URL: http://esu.com.ua/search_articles.php?id=17 (дата звернення: 03.03.2021).