Забродський Антон Григорович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Забродський Антон Григорович

ЗАБРО́ДСЬКИЙ Антон Григорович (11(23). 07. 1899, с. Сидоровичі, нині Іванків. р-ну Київ. обл. – 13. 01. 1989, Київ) – фахівець у галузі харчових технологій. Д-р тех. н. (1958), проф. (1961). Засл. діяч н. УРСР (1969). Учасник 2-ї світ. війни. Держ. та бойові нагороди. Закін. Київ. ін-т нар. госп-ва (1925). Працював на вироб-ві (1925–32); ст. н. с. Всеукр. ін-ту плодоовоч. та фермент. пром-сті (Київ, 1932–34); доц. Київ. технол. ін-ту харч. пром-сті (1934–41); від 1947 – в Укр. НДІ спирт. та лікеро-горілчаної пром-сті (Київ): заст. дир. з наук. частини (1948–51 та 1955–58), дир. (1951–55), зав. лаб. спирт. вироб-ва та методики хім. контролю (1955–58), технології спирт. та дріжджового вироб-ва (1958–64), біосинтезу жирів і білк. кормів (1964–77), консультант (1977–89). Під кер-вом З. розроблено та впроваджено технології вироб-ва корм. дріжджів, розварювання крохмалевміс. сировини в спирт. вироб-ві; обґрунтовано шляхи ефектив. використання у нар. госп-ві упареної післяспирт. барди для утилізації відходів з-дів з перероблення меляси.

Пр.: Борьба с потерями от инфекций в спиртовом производстве. К., 1950; Полунепрерывная схема производства спирта. К.; Л., 1951 (співавт.); Водно-тепловая обработка сырья в спиртовом производстве. К., 1959; Производство кормовых дрожжей на мелассно-спиртовых заводах. Москва, 1972; Технология и контроль производства кормовых дрожжей. Москва, 1980.

Літ.: К 70-летию профессора А. Г. Забродского // Фермент. и спирт. пром-сть. 1969. № 5.

Л. В. Маринченко

Стаття оновлена: 2010