Ензим - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Ензим

«ЕНЗИ́М» – підприємство харчової галузі промисловості. Розташ. у Львові. Засн. 1922 на базі броварні Ґрунда (діяла від 1870-х рр.) львів. АТ броварів і віден. фірмою «Маутнер і Маркгоф» як Лисиниц. ф-ка пресов. дріжджів і спирту. У 1930-х рр. підпр-во виготовляло бл. 17 % дріжджів у Польщі. Від 1945 – Львів. дріждж. з-д. Від 1994 – ЗАТ із сучас. назвою. 1996 на підпр-ві освоєно вироб-во сушених дріжджів. У 2-й пол. 1990-х – на поч. 2000-х рр. тут здійснено модернізацію та реконструкцію, впроваджено сучасні технології вироб-ва, введено в дію когенерац. установку. 2001 створ. інновац. центр хлібопечення «Хлібний дім». Нині серед продукції (торг. марка «Львівські дріжджі») – пресов. дріжджі «Екстра» й «Ефект + 15 %», швидкорозчинні сушені дріжджі, дріжджі «Первак», хлібопекар. суміші та покращувачі. Підпр-во сертифіковане за міжнар. системою якості ISO 9001-2001. Потуж. становить 45 тис. т на рік (1932 – 1,5 тис. т, 2003 – 6 тис. т, 2005 – 42 тис. т). Осн. напрями експорту: РФ, Молдова, Бельгія, Болгарія, Нідерланди, Польща, Чехія. Діє лаб. контролю якості. Кількість працівників (2009) – 461 особа. Президент – О. Вовк.

Н. В. Марко

Стаття оновлена: 2009