>
КРЕМЕНЧУ́ЦЬКА
КОНДИ́ТЕРСЬКА ФА́БРИКА
– підприємство харчової промисловості. Розташ. у м. Кременчук Полтав. обл. Засн. 1898 підприємцем П. Поддєрьогіним. Від 1925 – держ. підпр-во з обсягом вироб-ва бл. 140 т продукції щороку. Відтоді ф-ка стрімко розвивалася і до 1990 її продуктивність зросла до 24 тис. т кондитер. виробів щороку. Від 2000 – у складі міжнар. кондитер. корпорації «Рошен». Спеціалізується на виготовленні кондитер. виробів з карамелі. Асортимент продукції становить понад 30 найменувань: цукерки, карамель (льодяник., молочна льодяник., з фрукт.-ягід., молоч. та шоколад. начинками), шоколадно-горіх. батончики тощо. 2000 на ф-ці встановлено 3 нім. високопродуктивні карамел. лінії, які не мали аналогів в Україні. 2001 на них розпочато випуск оригін. льодяник. карамелі серій «Рошен», «Норд» та «Віт». 2002 побудовано 4-поверх. вироб. корпус, в якому встановлено і введено в дію 3 поточно-автоматизов. лінії з виготовлення льодяник. карамелі та льодяників з різними начинками. 2003 розпочато вироб-во нових видів відлив. молоч. льодяник. карамелі «Капрі» та вершк.-фрукт. «Малібу» зі смаками апельсина, малини та полуниці, 2004 – молоч. карамелі з шоколад. начинкою «Еклер», 2005 – молоч. карамелі з молоч. начинкою «Молочна краплинка», 2006 – льодяник. карамелі «Цитрусовий мікс» та «Фітоактив», 2008 – льодяник. карамелі з шипучою начинкою «Шипучка» (смаки «ситро», «лимонад» і «апельсин»), 2011 – помад. неглазуров. цукерок «Помадка Рошен» зі смаком журавлини, абрикоса та по-луниці. 2013 ф-ка виготовила 45 076,3 т продукції. Кількість працівників (2013) – бл. 650 осіб. Голова правління – О. Ананченко (від 2008).
Л. В. Гришко
Статтю оновлено: 2014
Цитувати статтю
Л. В. Гришко
. Кременчуцька кондитерська фабрика // Енциклопедія Сучасної України: електронна версія [веб-сайт] / гол. редкол.: І.М. Дзюба, А.І. Жуковський, М.Г. Железняк та ін.; НАН України, НТШ. Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2014. URL: http://esu.com.ua/search_articles.php?id=1976 (дата звернення: 03.03.2021).