Єресько Георгій Олексійович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Єресько Георгій Олексійович

Є́РЕСЬКО Георгій Олексійович (07. 01. 1936, с. Вiльний Аул, Кабардино-Балкарія, РФ) – фахівець у галузі харчових технологій. Д-р тех. н. (1987), проф. (1992), акад. УААН (1993), Рос. академії с.-г. наук (1995). Засл. діяч н. і т. України (2009). Держ. премiя УРСР у галузі н. і т. (1979), премія УААН «За видатні досягнення в аграр. науці» (1997). Закін. Ленiнгр. технол. iн-т холодил. пром-стi (нині С.-Петербург, 1959). Працював у ВНДI масло- i сиророб. пром-сті (м. Углич Ярослав. обл., РФ, 1959–61); від 1964 – у Технол. iн-ті молока та м’яса УААН (Київ): від 1970 – зав. лаб. механізації та автоматизації в молоч. пром-сті, від 1973 – заст. дир. з наук. роботи, від 1976 – дир. Акад.-секр. Відділ. харч. і перероб. пром-сті (1991–96 та 2001–06), чл. Президії (від 2001) УААН. Вивчає теплообмін у контакт. і скребачкових теплообмінниках; процеси терміч. обробки молока, теплофіз. властивості молоч. жиру та вершків у рідкому, перехід. і твердому станах. Обґрунтував енергет. концепцію процесів маслоутворення. Запропонував нові технології вироб-ва текстурованих білків та комбінованих м’ясо-молоч. продуктів. Брав участь у розробленні низки молоч. продуктів для дит. харчування.

Пр.: Оборудование для высокотемпературной пастеризации, стерилизации и охлаждения пищевых жидкостей. Ленинград, 1967; Механизм и кинетика кристаллизации жира в сливках // Изв. НИИ молоч. пром-сти Болгарии. София, 1973; Энергетическая концепция процесса маслообразования // ВАН. 1997. № 9; «Лактовіт білковий» – продукт нового покоління // Харч. і переробна пром-сть. 1999. № 9 (співавт.); Пути повышения биологической ценности мясных изделий // Мясное дело. 2002. № 12 (співавт.); Технологічне обладнання молочних виробництв. К., 2007 (співавт.).

Літ.: Старчевой О. М. Єресько Георгій Олексійович // Вчені у галузі тваринництва. Кн. 2. К., 1999.

О. Ф. Льодова

Стаття оновлена: 2009