Домарецький Віталій Опанасович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Домарецький Віталій Опанасович

ДОМАРЕ́ЦЬКИЙ Віталій Опанасович (17. 12. 1931, с. Дібровинці Іллінец. р-ну, нині Вінн. обл.) – фахівець у галузі харчових технологій. Д-р тех. н. (1981), проф. (1982). Держ. премія України в галузі н. і т. (1998). Закін. Київ. технол. ін-т харч. пром-сті (1954), де й працює від 1962 (нині Нац. ун-т харч. технологій): нач. н.-д. сектору (1965–75), зав. каф. біотехнології продуктів бродіння, екстрактів і напоїв (від 1979); на пивному з-ді «Нова Баварія» (Харків, 1955–62). Розробляє технології виготовлення алкогол. і безалкогол. напоїв лікув.-профілакт. призначення, а також технології та апарати для бродил. пром-сті. Обґрунтував можливість застосування тех. спирту як мотор. палива.

Пр.: Технология солода, пива и безалкогольных напитков. Москва, 1992 (співавт.); Екологія харчових продуктів. К., 1993; Застосування інформаційних технологій та активних методів навчання при підготовці інженерів-технологів бродильних виробництв. К., 1994 (співавт.); Екологія харчової сировини і продуктів харчування. К., 1995 (співавт.); Біохімія і хімія вина: Навч. посіб. К., 1999 (співавт.); Технологія спирту: Підруч. К., 2003 (співавт.); Технологія солоду і пива: Підруч. К., 2004.

Літ.: Исследователи, работающие в области экообразования. З., 1994; Хоменко К. Час осіннього цвітіння // Вінниччина. 2007, 6 січ.

К. Д. Хоменко

Стаття оновлена: 2008