Дронтові - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Дронтові

ДРО́НТОВІ (лат. Raphidae) – родина вимерлих нелітаючих птахів ряду голубоподібних. Крупні рослиноїдні форми масою до 20-ти кг з присадкуватим тулубом, недорозвиненими крилами, короткими ногами і великим міцним дзьобом з гачком на кінці. Населяли Маскарен. о-ви Індій. океану – Реюньон, Маврікій, Родріґес та ін. Родина Д. об’єднує два роди з трьома видами – дронт, або додо (Raphus cucullatus i Raphus apterornis) та пустельник (Rezophaps solitarius). Зникли у 17–18 ст. унаслідок діяльності людини, особливо поїдання яєць та пташенят завезеними на о-ви свиньми. Рештки Д. відомі з плейстоцен. епохи. Скелети цих птахів зберігаються у музеях Великої Британії.

Д. Є. Макаренко

Стаття оновлена: 2008