Дніпропетровська кондитерська фабрика - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Дніпропетровська кондитерська фабрика

ДНІПРОПЕТРО́ВСЬКА КОНДИ́ТЕРСЬКА ФА́БРИКА – підприємство харчової галузі промисловості. Розташ. у Дніпропетровську. Засн. 1927 на базі робочої артілі. Першочергово складалася з двох невеликих кондитер. цехів карамелі й борошняних виробів потуж. 500 кг на добу. Під час нім.-фашист. окупації не працювала. Вироб-во на ній відновлено на поч. 1950-х рр. Від 1994 – АТ, від 2003 – у складі кондитер. компанії «АВК». Нині Д. к. ф. належить до п’ятірки найпотужніших і найсучасніших серед понад 30-ти кондитер. підпр-в України. Вона устаткована поточномеханіз. технол. лініями з вироб-ва карамелі, ірису, печива, вафель, мармеладу, шоколаду, цукерок, східних солодощів. Має автономні холодил. компресорну, градирню, під’їзну залізничну колію, прирейкову склад-базу, власні ремонтні, буд. майстерні, транспорт. цех. Серед продукції – цукерки «Корівка шоколадна», «Зимова вишня», «Persona», «Шарм», «Люксорія», «Крем-Десерт», «Конфетель». Потуж. бл. 120 т на добу. Ласощі ф-ки зарах. в реєстр кращих товарів України, відзначені низкою міжнар. та всеукр. нагород. Осн. напрями експорту: РФ, Молдова, країни Серед. Азії та Балтії. Кількість працівників (2008) – бл. 2 тис. осіб. Дир. – С. Лиснюк.

Літ.: Катеринослав–Дніпропетровськ – 225: Видатні особистості та обличчя міста. Дн., 2001.

Н. М. Зарубіна

Стаття оновлена: 2008