Джанкойський консервний завод - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Джанкойський консервний завод

«ДЖАНКО́ЙСЬКИЙ КОНСЕ́РВНИЙ ЗАВО́Д» – підприємство харчової галузі промисловості. Розташ. у м. Джанкой АР Крим. Перші вироб. приміщення «Дж. к. з.» побудовані наприкінці 1930-х рр. для потреб бавовноочис. з-ду. Під час нім.-фашист. окупації Джанкоя тут знаходився концентрац. табір для рад. військовополонених. Власне консервне вироб-во розгорнуто у ході післявоєн. відбудови. На 1952 виготовлення консервів складало 6157 тис. умов. банок на рік. У 1950-х рр. на «Дж. к. з.» встановлено 3 франц. випарні лінії «Сифаль» для вироб-ва томат. пасти, у 1970-х рр. проведено реконструкцію осн. цехів, впроваджено нові технології зі зберігання виноград. соку, лінії маринадів, налагоджено випуск м’ясних, рибних і фрукт. консервів, повидла. Щорічне вироб-во у 1980-х рр. досягло бл. 700 млн умов. банок. Останні 15 р. на підпр-ві відбувається спад вироб-ва, його потужності (50 млн умов. банок консервів на рік) використовують у мін. режимі. Від 2004 – у власності севастоп. ЗАТ «Палада».

Л. В. Шкляренко

Стаття оновлена: 2007