Гулий Іван Степанович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Гулий Іван Степанович

ГУ́ЛИЙ Іван Степанович (23. 03. 1930, с. Чапаєвка Пологів. р-ну, нині Запоріз. обл. – 26. 06. 2004, Київ) – фахівець у галузі харчових технологій. Д-р тех. н. (1972), проф. (1973), акад. УААН (1990). Держ. премії України у галузі н. і т. (1994, 2000). Закін. Київ. технол. ін-т харч. пром-сті (1955). Працював на вироб-ві (1955–58). Від 1961 – у Нац. ун-ті харч. технологій (Київ): проректор з наук. роботи (1972– 74), ректор (1974–2003), радник ректора (від 2003), водночас – зав. каф. технол. обладнання харч. вироб-в (1979–95). Описав процеси та розробив технології безперерв. варіння і кристалізації цукру. На основі дослідж. Г. вперше в світі створено автоматиз. апарат для безперерв. кристалізації цукру. Запропонував електротехнологію і фіз. методи оброблення харч. продуктів. Започаткував наук. напрям з розроблення технологій харч. продуктів підвищеної біол. цінності і профілакт. харчування, застосування кріо- та нанотехнології.

Пр.: Непрерывная варка и кристаллизация сахара: Теор. и эксперим. разработки. Москва, 1976; Физико-химические процессы сахарного производства. Москва, 1987 (співавт.); Математическое моделирование: Теория технологических процессов и их интенсификация. К., 1998 (співавт.); Интенсификация процессов смешения и диспергирования гидродинамической кавитацией. К., 1998 (співавт.); Наукові і практичні основи електротехнології харчових виробництв // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. 2002. № 13 (співавт.); Основи валеології: Валеологічні аспекти харчування. К., 2003 (співавт.).

Літ.: Доля та покликання: Спогади рідних, друзів, учнів та колег про Івана Степановича Гулого. К., 2005.

Т. В. Бондаренко

Стаття оновлена: 2006