Гуляєв-Зайцев Сергiй Сергiйович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Гуляєв-Зайцев Сергiй Сергiйович

ГУЛЯ́ЄВ-ЗА́ЙЦЕВ Сергiй Сергiйович (21. 06. 1931, м. Вологда, РФ – 30. 04. 2011, Київ) – фахівець у галузі харчових технологій. Д-р тех. н. (1989), проф. (1992), чл.-кор. УААН (1993). Премія УААН «За видатні досягнення в аграр. науці» (1997). Закін. Вологод. молоч. iн-т (1954), де й працював у 1957– 61; від 1964 – у Технол. iн-ті молока та м’яса УААН (Київ): 1979–85 та 1988–92 – заст. дир. з наук. роботи, 1985–88 та від 1992 – зав. відділу маслоробства. Наук. дослідж.: властивості молока, молоч. жиру, жирових емульсій; розроблення технологій вироб-ва вершк. масла, білк. продуктів для дієтич. харчування; рац. використання молоч. сировини для вироб-ва продуктів харчування шляхом створення безвідход. технологій.

Пр.: Физико-химические основы производства масла из высокожирных сливок. Москва, 1974; Стабильность концентрированных эмульсий молочного жира // Молоч. пром-сть. 1986. № 7; Триглицеридный состав молочного жира // Достижения науки и техники АПК. 1988. № 8 (співавт.); Форми зв’язку вологи в пастоподібному плавленому сирі // Молочна пром-сть. 2003. № 2(5) (співавт.); Склад і властивості заготівельного молока у східному регіоні лісостепу // ВАН. 2005. № 3 (співавт.).

Літ.: Старчевой О. М. Гуляєв-Зайцев Сергій Сергійович // Вчені у галузі тваринництва. Кн. 2. К., 1999.

О. Ф. Льодова

Стаття оновлена: 2016