Гуцалюк Валерій Михайлович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Гуцалюк Валерій Михайлович

ГУЦАЛЮ́К Валерій Михайлович (26. 03. 1952, с. Окниця, Молдова – 10. 11. 2003, Київ) – фахівець у галузі харчових технологій. Д-р тех. н. (1996), проф. (1997). Закін. Київ. технол. ін-т харч. пром-сті (1973), де відтоді й працював (нині Нац. ун-т харч. технологій): 1997–2003 – проф. каф. технол. обладнання харч. вироб-в . Досліджував процеси розділення і концентрування розчинів харч. і мікробіол. продуктів крізь полімерні напівпроникні мембрани. Розробив технології виготовлення ферментів, вітамінів, желатинів та молоч. сироватк. білків із застосуванням методу ультрафільтрації.

Пр.: Вариационные методы в решениях задач мембранной технологии. К., 1991; Молекулярно-массовое распределение фотожелатина, полученного с применением метода ультрафильтрации // ЖПХ. 1992. Т. 65, вып. 10 (співавт.); Влияние осмотического давления растворов пищевых и микробиологических продуктов на процесс их концентрирования методом ультрафильтрации // Пищевая пром-сть. 1993. Вып. 36; Одномірні нестаціонарні задачі ультрафільтрації розчинів біополімерів // Наук. пр. Укр. ун-ту харч. технологій. 1994. № 2 (співавт.).

Т. В. Бондаренко

Стаття оновлена: 2006