Розмір шрифту

A

Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування

ДЕРЖА́ВНИЙ НАУКО́ВО-ДО́СЛІДНИЙ ЦЕНТР З ПРОБЛЕ́М ГІГІЄНИ ХАРЧУВА́­Н­НЯ Створ. 2003 на базі ВАТ «Укр. НДІ харчува­н­ня», що веде свою історію від організованого 1932 Київ. НДІ харчува­н­ня, який того ж року був обʼ­єд­наний з Київ. філією Всеукр. ін­ституту харчува­н­ня, а 1934 — з Всеукр. ін­ститутом харчува­н­ня; 1965 отримав назву Київ. НДІ гігієни харчува­н­ня; 1989–94 входив до структури Укр. наук. гігієн. центру; 1994 ви­окремився і отримав назву «Укр. НДІ харчува­н­ня», а 1997 пере­творений на ВАТ. Центр під­порядк. МОЗ України. У структурі — лаб. гігієни харчува­н­ня, харч. мікробіо­логії, хімії та екс­пертизи харч. продуктів, гігієн. оцінки харч. технологій. Осн. напрями наук. діяльності: роз­робле­н­ня основ рац. харчува­н­ня різних вікових і профес. груп населе­н­ня; діагностика і профілактика харч. отруєнь; ви­вче­н­ня хім. складу харч. продуктів, ролі вітамінів у харчуван­ні; об­ґрунтува­н­ня принципів лікув. харчува­н­ня, впливу харчува­н­ня на біо­хім. і фізіол. процеси, захворюваність населе­н­ня. Спів­роб. за­пропонували нові види дієт. продуктів з високим вмістом вітаміну В — ацидофіл.-дріждж. молоко та сир; установили гранично допустимі рівні пестицидів у харч. продуктах; започаткували наук. напрям — гігієн. ви­вче­н­ня нових ресурсів білка і роз­робле­н­ня продуктів під­вищеної біол. цін­ності; брали участь у роз­роблен­ні таблиць хім. складу рибних продуктів, методу освітле­н­ня крові забійних тварин (що дало можливість максимально використовувати її в харчуван­ні населе­н­ня) тощо; разом із спів­роб. ін. установ роз­робили «Норми фізіол. потреб населе­н­ня України в осн. харч. речовинах і енергії» (1999), норми добової потреби вітчизн. та імпорт. харч. продуктів для дітей різних вікових груп. Серед ві­домих науковців — М. Губергріц, Г. Фольборт, Є. Шамрай, В. Тичинін, М. Путилін, М. Коломійцева, Н. Щупак, Р. Габович. Перший дир. — Б. Гордін (1932–34), нині — О. Швець (від 2003).

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2007
Том ЕСУ:
7
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
26179
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
144
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 4
  • середня позиція у результатах пошуку: 17
  • переходи на сторінку: 2
  • частка переходів (для позиції 17):
Бібліографічний опис:

Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування / Г. С. Петрунь // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2007. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-26179.

Derzhavnyi naukovo-doslidnyi tsentr z problem hihiieny kharchuvannia / H. S. Petrun // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2007. – Available at: https://esu.com.ua/article-26179.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору