Діоніс - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Діоніс

«ДІОНІ́С» – підприємство з виробництва вин. Засн. 1853 у Сімферополі Г. Христофоровим як «Т-во виноторгівлі Христофоров і Ко». Продаж вин здійснювався через широку мережу магазинів у Сімферополі, Севастополі, Харкові, Києві, Москві, Орлі, Ростові-на-Дону (обидва – Росія). У 1890-х рр. осн. капітал Т-ва складав 500 тис. руб. Христофоров. вина отримали Ґран-Прі в Парижі, Бельгій. орден, Ґран-Преміо в Італії, а також 200 золотих медалей на міжнар. виставках. 1921 підпр-во націоналізовано. У 1930-х рр. на його базі створ. винороб. з-д, що увійшов до складу Кримвинтресту (згодом – Сімфероп. експеримент. винзавод № 1). Під час нім.-фашист. окупації зруйновано, 1946 був практично відбудований. 1945 найкращі марочні вина з-ду за розпорядженням рад. кер-ва були відправлені у Лівадію на Крим. конф. лідерів держав антигітлерів. коаліції. 1958 мароч. «Херес» нагороджено Великою золотою медаллю в Будапешті, 1968 хересне вироб-во визнано Мін-вом харч. пром-сті СРСР найкращим у країні. У 1970–80-х рр. тут випускалося до 35-ти найменувань різноманіт. алкогол. напоїв і було досягнуто найбільшої продуктивності за всю історію існування. Від 1990 – орендне підпр-во з сучас. назвою. Від 2000 – ТОВ. Нині у асортименті «Д.» – бл. 50-ти найменувань виноград. вин і вермутів, які відзначено низкою всеукр. та міжнар. нагород. Столові білі та червоні вина: «Аліготе», «Ркацителі», «Каберне», «Сапераві», «Мерло», «Шардоне»; міцні та десертні марочні вина: «Херес кримський міцний», «Херес міцний сухий», «Херес кримський сухий “Діоніс”», «Херес кримський “Діоніс № 1”», «Херес кримський “Діоніс № 2”», «Портвейн білий кримський», «Старий нектар», «Мадера кримська», «Порто кримський червоний», «Порто кримський білий»; ординарні десертні вина: «Мускат Адалари», «Сонце в бокалі», «Кагор український», «Кокур десертний “Діоніс”», «Бастардо кримський»; вермути: «Монастирське частування» білий і червоний, «Соборний», «Чернечий-28» та ін. На підпр-ві працює цех сувенір. продукції. Марочні та колекційні вина витримують у старовин. «христофоровських» підвалах, які вміщують півторатисяч. арсенал дубових бочок, а також енотеку з винами від післявоєн. часів. Як з-д вторин. виноробства «Д.» виготовляє свою продукцію з придбаних виноматеріалів. Осн. напрями експорту: США, Ізраїль, Польща, РФ, Білорусь, Китай. Кількість працівників – 125 осіб. Дир. – С. Маліков (від 2007).

О. С. Манойло

Стаття оновлена: 2007