Галактон - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Галактон

«ГАЛАКТО́Н» – підприємство переробної галузі промисловості. Засн. 1961 як Київ. міськмолокозавод № 2. У 1980-х рр. проведено реконструкцію підпр-ва. Від 1994 – ВАТ, від 1995 – сучасна назва. Нині «Г.» випускає 4 стратегічно важливі продукт. групи: біолінія, десертна група, цільномолочна продукція, молоко тривалого зберігання. Асортимент нараховує бл. 70-ти найменувань товарів, серед них – молоко, кефір, ряжанка, сметана, масло, що випускаються з перших днів роботи підпр-ва, та йогурти, сиркові маси, десерти, молочні суміші. Одним із досягнень АТ є освоєння випуску продукції з додатковими властивостями – лікув.-профілакт. серії «біо» з унікал. кисломолоч. мікрофлорою і молока з доданою цінністю. Молочні продукти групи «біо» компанії «Г.» пройшли клінічні дослідж. на базі Ін-ту вірусології і мікробіології НАНУ та Ін-ту педіатрії, акушерства і гінекології АМНУ, що підтвердили пробіотичні властивості і сприятливий вплив біокефіру, біоряжанки, біойогуртів і біосметани на травлення. Якість продукції з фіз.-хім., мікробіол. і радіологічних характеристик контролює й власна лабораторія підпр-ва.

Щодоби з-д переробляє бл. 400 т молока, яке постачають понад 70 с.-г. госп-в з різною формою власності. Більшість вироб. потужностей «Г.» комп’ютеризовані. Від 2005 працює дочірнє підпр-во «Галактис». Торг. марки «Баланс» та «Галактон» ВАТ «Г.» були неодноразово відзначені премією «Золота торгова марка». 2000 підпр-во стало чл. Укр. асоц. якості, 2001 одержало грамоту Держстандарту за досягнення в галузі якості, 2002 – диплом Укр. центру стандартизації та метрології за випуск конкурентоспромож. продукції та грамоту Держ. ком-ту України з питань тех. нагляду та спожив. політики за випуск доброякіс. продукції. Соц. сфера «Г.»: медпункт, б-ка, їдальня, перукарня, сауна. Кількість працюючих (на 2005) – 914 осіб. Ген. дир. – А. Поздняков (від 2005).

К. І. Бордюжа

Стаття оновлена: 2006