Герасимов Михайло Олександрович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Герасимов Михайло Олександрович

ГЕРА́СИМОВ Михайло Олександрович (09. 10. 1884, с. Стрельниково Тульс. губ., нині Орлов. обл., РФ – 18. 04. 1966, Москва) – фахівець у галузі виноробства. Д-р с.-г. н. (1941), проф. (1944). Чл.-кор. Італій. академії виноградарства і виноробства (1961). Засл. діяч. н. і т. РРФСР (1944). Держ. нагороди СРСР. Навч. у Женев. ун-ті, закін. Моск. ун-т (1909), де й працював до 1919. Відтоді – зав. енохім. лаб. винороб. госп-ва «Абрау-Дюрсо» (Краснодар. край, РФ); від 1923 – у Нікіт. ботан. саду (м. Ялта, нині АР Крим): хімік-винороб енохім. лаб., згодом – кер. н.-д. роботи Крим. зонал. дослід. ст. «Магарач» та зав. відділу виноградарства і виноробства; 1931–36 – зав. відділу виноробства ВНДІ виноградарства і виноробства (м. Телаві, Грузія); 1936–38 – гол. інж. Нар. комісаріату харч. пром-сті СРСР; від 1938 – на об’єдн. «Головвино»; водночас від 1943 – у Моск. технол. ін-ті харч. пром-сті: 1953–66 – зав. каф. виноробства. Провів у Криму селекцію місцевих рас чистих культур дріжджів. Вивчав вплив сірчистого ангідриду на бродіння вин. Вперше в історії вітчизн. виноробства дослідив процеси визрівання і старіння вина; започаткував вивчення проблеми використання тепла і холоду у виноробстві; проводив термічну обробку вин з метою прискорення їхнього визрівання. Обґрунтував причини недобродів вин і запропонував способи їхнього усунення, а також способи раціоналізації вироб-ва в умовах пд. берега Криму.

Пр.: Приготовление виноградных вин. Москва; Ленинград, 1928; Виноделие. Москва, 1939; Созревание и старение вина (Стадии развития вин). Ленинград, 1955; Избранные работы по виноделию. 1925–1955. Москва, 1955; Технология вина. Москва, 1964.

Літ.: Охременко Н. С. Русские виноделы. Сф., 1965; Пелях М. А., Охременко Н. С. Рассказы о виноградарях и виноделах. Кишинев, 1982; Валуйко Г. Г. «Магарач». Люди. Судьбы. Вина. Воспоминания. Ялта, 1996.

А. М. Бузні

Стаття оновлена: 2006