ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Глікоген

ГЛІКОГЕ́Н (від грец. γλυκύς — солодкий і ...ген) — тваринний крохмаль, основний запасний вуглевод організму людини і тварин; полісахарид. Г. відкладається переважно в печінці (15 % від заг. маси), м’язах (від 2 до 4 %), у малих дозах — у гол. мозку. У незнач. кількості Г. міститься у дріжджах та в деяких бактеріях і грибах. Г. — білий аморф. порошок, що легко розчиняється у воді, утворюючи опалесцівал. розчини (золі) і не розчиняється в орган. розчинниках (етанол), стійкий до лугів. Розчини Г. з йодом забарвлюються від вишнево-червоного і червоно-бурого до червоно-фіолетового (на відміну від синього у крохмалі). Молекулярна маса Г. — від 1 до 15 × 106, що відповідає 6000– 24 000 залишків глюкози. Г. складається з ліній. ланцюгів a-D-глюкози, з’єднаних між собою 1,4-глікозид. зв’язками, і великої кількості розгалужень за допомогою 1,6- або 1,3-глікозид. зв’язків. Середня довжина ділянок ланцюга між точками розгалуження становить десять залишків, тому молекула Г. є щільною і компактною, форма її наближена до кулеподібної. У різних видів тварин спостерігаються відмінності у структурі Г. Г. в організмі розщеплюється внаслідок гідролізу або фосфоролізу. Гідроліт. розщеплення Г. відбувається під час перетравлювання їжі з утворенням декстринів, мальтози і глюкози (надходить в кров). Під впливом фосфорилази з участю неорган. фосфату від Г. послідовно відщеплюються молекули глюкозо-1-фосфату, частина яких розщеплюється до кінцевих продуктів у процесі гліколізу та бродіння, завдяки чому генерується енергія і утворюються проміжні біологічно важливі сполуки. Синтез Г. в основному відбувається за участі глікогенсинтетази, з використанням актив. форми УДФ-глюкози. Вміст Г. в тканинах залежить від співвідношення активностей фосфорилази і глікогенсинтетази та від надходження глюкози з крові. Внаслідок зниження рівня цукру у крові підвищується активність фосфорилази і відбувається мобілізація Г. з цитоплазми печінки. При підвищенні вмісту глюкози у крові (напр., після прийому їжі) відбувається синтез Г. Важливу роль у підтриманні постій. рівня цукру в крові відіграє печінка, що перетворює надлишок глюкози у Г. або мобілізує його при нестачі цукру в крові. Обмін Г. в печінці регулюється біологічно актив. речовинами за участі підшлунк. залози (гормони — інсулін, глюкагон), наднирників (адреналін), гіпоталамуса та симпатич. нерв. системи.

Рекомендована література

  1. Прогресс химии углеводов. Москва, 1985;
  2. Овчинников Ю. А. Биоорганическая химия. Москва, 1987;
  3. Кучеренко М. Є. та ін. Біохімія. К., 2002.
Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2006
Том ЕСУ:
5
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
30440
Вплив статті на популяризацію знань:
755
Бібліографічний опис:

Глікоген / Р. П. Виноградова // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2006. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-30440.

Hlikohen / R. P. Vynohradova // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2006. – Available at: https://esu.com.ua/article-30440.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору