Гриценко Тетяна Тимофіївна - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Гриценко Тетяна  Тимофіївна

ГРИЦЕ́НКО Тетяна Тимофіївна (01. 01. 1935, м. Ялта, нині АР Крим – 26. 01. 1996, Київ) – фахівець у галузі харчових технологій. Канд. біол. н. (1964). Держ. премія УРСР у галузі н. і т. (1989). Закін. Моск. с.-г. академію (1957). Відтоді до 1961 працювала у Башкир. НДІ с. госп-ва (Уфа); 1964–92 – у Технол. ін-ті молока та м’яса УААН (Київ): 1969–86 – зав. лаб. мікробіології молока. Наук. праці присвячені мікробіол. дослідж. молоч. продуктів. Працювала над створенням кисломолоч. продуктів підвищеної біол. цінності для дит. та дієтич. харчування. Започаткувала діяльність із вдосконалення бактеріал. складу заквасок, розроблення способів їхнього приготування та підбору живильних середовищ.

Пр.: Про вітамінну цінність молока і нових видів молочних продуктів // Харч. пром-сть. 1972. № 5; Контроль качества молока на фермах. Москва, 1977; Кисломолочные продукты повышенной биологической ценности для детского и диетического питания // Направления рац. использования вторичного сырья в молоч. пром-сти. К., 1981; Разработка бактериальных концентратов для молочной и мясной промышленности // Новые технол. процессы и аппараты, обеспечивающие рац. использование сырья. К., 1985 (усі – співавт.).

О. Ф. Льодова

Стаття оновлена: 2006