Винникова Людмила Григорівна - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Винникова Людмила  Григорівна

ВИ́ННИКОВА Людмила Григорівна (20. 07. 1943, м. Степанаван, Вірменія) – інженер-технолог. Д-р тех. н. (1992), проф. (1994). Засл. діяч н. і т. України (2004). Держ. премія України в галузі н. і т. (2002). Закін. Одес. ін-т харч. і холодил. пром-сті (1965). Відтоді працює в Одес. академії харч. технологій: від 1989 – зав. каф. технології м’яса і м’ясних продуктів. Авторка концепції взаємодії розчинних і нерозчинних полісахаридів з білками тварин. походження. Запропонувала модель процесу структуроутворення у м’ясо-рослинних сумішах, що стала теор. основою для створення нових видів харч. продуктів.

Пр.: Функции пищевых волокон в формировании физико-химических свойств и структуры экструдированных продуктов // Изв. вузов. Пищевая технология. 1992. № 5–6; Влияние полисахаридов на состояние воды в мясе // Биофизика. 1993. № 38, вып. 3 (співавт.); Структуроутворення в гетерогенних м’ясних системах з полісахаридами // Пр. Одес. академії харч. технологій. 1994. Вип. 15; Теорія і практика переробки м’яса: Навч. посіб. Ізмаїл, 2000; Технология мяса и мясных продуктов: Учеб. К., 2004.

Е. Й. Жуковський

Стаття оновлена: 2005