Буковинка - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Буковинка

«БУКОВИ́НКА» – виробничо-торговельна кондитерська фірма. Створ. 1898 у Чернівцях як приватне кондитер. підпр-во з виготовлення цукерок, пряників, льодяників, шоколаду. Наприкінці 2-ї світ. війни організовано кондитер. ф-ку «Б.» шляхом об’єднання розрізнених цехів. Від 1993 – ЗАТ. Спеціалізується на виготовленні кондитер. виробів. Виготовляє 250 найменувань продукції: шоколад, шоколадні цукерки, драже, ірис, печиво, вафлі, діабет. та лікувал.-профілакт. солодку продукцію. 1997 придбано австр. лінію з вироб-ва вафел. трубочок. 2000 змонтовано нім. лінію з виготовлення плиткового шоколаду, що дало змогу значно розширити асортимент і збільшити обсяги вироб-ва продукції підпр-ва; придбано і змонтовано чеський фасувал.-пакувал. автомат для вироб-ва фасованих наборів кондитер. виробів. 2000 на «Б.» вироблено 8445 т кондитер. продукції, в Україні реалізовано 3843 т, ін. частину експортовано до Греції, Німеччини, Ізраїлю, США, Канади, а також до країн СНД. Золота нагорода Європ. клубу лідерів торгівлі «За найкращу торгову марку» (1996), міжнар. «Золота Арка Європи» (1997, обидві – Мадрид). Президент – Я. Клейман (від 1993).

В. Я. Клейман

Стаття оновлена: 2004