Борошномельно-круп’яна промисловість - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Борошномельно-круп’яна промисловість

БОРОШНОМЕ́ЛЬНО- КРУП’ЯНА́ ПРОМИСЛО́ВІСТЬ – галузь харчової промисловості, підприємства якої призначені для переробки зерна, виготовлення хлібопродуктів та комбікормів. Заготівлю сировини для Б.-к. п. здійснюють хлібоприймал. пункти, розташ. у кожній області. Нині в Україні діє 695 заготівел. підпр-в (елеватори та механіз. склади), зокрема 489 хлібоприймальних. Заг. місткість підпр-в становить 29,9 млн т зерна і насіння олій. культур (майже 1,5 млн т зерна за добу). Найбільша місткість зерносховищ – у Харків. обл. (2092,6 тис., а найменша (201,3 тис.) – у Чернів. обл. Заг. місткість елеваторів у державі становить 10 504,6 тис. т, найбільше їх побудовано у Микол. (місткість 1125,6 тис. т), Дніпроп. (889,3 тис. т), Харків. (799,5 тис. т), Запоріз. (744,6 тис. т) та Кіровогр. (737,2 тис. т) обл.

Хлібоприймал. підпр-ва в Україні можуть прийняти за добу з автомоб. транспорту 960,2 тис. т зерна (відвантажити 156,3 тис. т), а із залізничного – 492,3 тис. т (відповідно 491,8 тис. т). Потужність стаціонар. шахтних і пересувних зерносушарок на підпр-вах дає змогу просушити за рік 50 104,6 тис. т зерна, камер. сушарок – 797,9 тис. т кукурудзи в качанах за сезон.

За планової економіки підпр-ва галузі хлібопродуктів закуповували на рік до держ. ресурсів більш як 17 млн т зерна, з якого виготовляли борошно, крупи, комбікорми, й до 2 млн т насіння олій. культур, половину якого відправляли за межі України, а іншу переробляли на олію. Певна частина зерна залишалася в колгоспах для товар. розрахунків з працівниками, виготовлення кормів для худоби, зберігалася як насіннєвий матеріал тощо. Місткості для зерна останніми роками завантажувалися на 20–35 %. Нині тех. стан зерносховищ не відповідає сучас. вимогам. 60 % їх експлуатується впродовж 20– 30 р., 30 % – більш як 30 р., понад 50 % усіх складів потребує капітал. ремонту, реконструкції та переоснащення, зокрема встановлення засобів актив. вентилювання і дистанцій. контролю т-ри зерна.

Борошномел. пром-сть України почала розвиватися ще в 19 ст., нині налічує 158 млинзаводів заг. потуж. 7249,5 тис. т борошна на рік. На 153-х підпр-вах виробляють сортові помели (7065,5 тис. т борошна на рік), а 5 з-дів призначені для збійних помелів, їхня потуж. становить 113 тис. т борошна на рік. Держ. ком-ту України з держ. резерву підпорядк. 12 млинзаводів заг. потуж. 818,5 тис. т борошна на рік; Держ. акц. компанії «Хліб України» – 43 млинзаводи заг. потуж. 2297 тис. т борошна на рік (з них 42 з-ди потуж. 2284 тис. т, на яких виробляють сортові помели, і 1 підпр-во потуж. 13 тис. т з виготовлення збійного борошна). Інші 103 з-ди заг. потуж. 4134 тис. т борошна на рік перебувають у комунал., колектив. або приват. власності. В Україні працює також бл. 4500 міні-млинів заг. потуж. майже 2300 тис. т борошна на рік. 41 % з-дів відповідають сучас. тех. рівню, 53 % потребують реконструкції й тех. переоснащення, 6 % доцільно зупинити. Потужність борошномел. з-дів дає змогу сповна забезпечити потреби насел. та хлібозаводів України в борошні. Але завантажені вони в середньому лише на 40 %.

Круп’яна пром-сть України представлена 23-ма крупозаводами заг. потуж. 795,2 тис. т круп на рік. Як правило, крупи обробляють на спеціаліз. підпр-вах: Сквирський, Білоцерків. (Київ. обл.) і Хмельн. крупозаводи переробляють гречку, Миргород. (Полтав. обл.) – просо, Вапняр. (Вінн. обл.) – горох, Новоукраїн. (Кіровогр. обл.) – овес і ячмінь, Херсон. і Керченський – рис. У Вінн. обл. заг. потуж. підпр-в з вироб-ва круп становить 119,5 тис. т на рік, а коефіцієнт їх використання – бл. 15 %, у Полтавській – 154 тис. т (40 %), Київській – 164,5 тис. т (80 %), Хмельн. обл. – 57 тис. т на рік (85 %).

Норми виходу крупи із зерна різних культур різні: у вироб-ві пшона – 65 %, гречаної крупи – 66 %, перлової – 40 %. Нині обладнання лише 13 % підпр-в відповідає сучас. тех. рівню, 17 % – доцільно зупинити, а 60 % підпр-в потребують реконструкції або тех. переоснащення.

Вироб-во комбікормів почало розвиватися в Україні від серед. 30-х рр. 20 ст., коли були побудовані перші спеціаліз. підпр-ва у Харкові та Києві, інтенсивне буд-во розпочалося від 1965 у зв’язку з пром. розвитком тваринництва і птахівництва в Україні. В галузі хлібопродуктів за типовими проектами побудовано 64 підпр-ва різної потужності: від 130 до 1050 т на добу. Споруджено також 11 з-дів, оснащених імпорт. обладнанням, 10 підпр-в – за індивідуал. проектами, 15 з-дів розміщено в пристосов. приміщеннях. У системі с. госп-ва було побудовано 411 комбікорм. підпр-в, продуктивність яких залежала від типу проекту (20– 210 т продукції за зміну). Міжгосп. комбікорм. з-ди були побудовані в кожній області та р-ні, вони отримували білково-вітамінні добавки з підпр-в системи хлібопродуктів, тому технологія виготовлення кормів була простішою. Нині заг. потужність комбікорм. підпр-в галузі хлібопродуктів перевищує 12 млн т комбікормів на рік, а міжгосподарських – 10 млн т, вони здатні сповна забезпечити потреби тваринництва, птахівництва та рибальства в кормах. Останніми роками комбікорм. підпр-ва використовували в середньому лише 7–10 % влас. потужності через кризове становище у тваринництві.

О. І. Шаповаленко

Стаття оновлена: 2004