Буляндра Олексій Федорович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Буляндра Олексій  Федорович

БУЛЯ́НДРА Олексій Федорович (17. 02. 1939, смт Ананьїв, нині місто Одес. обл.) – фахівець у галузі харчових технологій. Д-р тех. н. (1980), проф. (1983). Держ. нагороди СРСР. Закін. Одес. технол. ін-т харч. та холодильної пром-сті (1961). Працював в Укр. НДІ торгівлі та громад. харчування (1961–63); від 1963 – у Київ. технол. ін-ті харч. пром-сті (нині Нац. ун-т харч. технологій): асист., ст. викл., доц., проф. каф. фізики, 1983–86 та 1989–99 – зав. каф. теплотехніки, від 1999 – проф. цієї каф.; 1986–89 – у Браззавільському ун-ті (Конґо). Наук. діяльність присвяч. вивченню процесів переносу теплоти та маси у вологих дисперс. системах під дією інфрачервоного випромінювання, їх тепло- та електрофізичних властивостей, дослідженню спектрал. та енергетичних характеристик багатьох генераторів інфрачервоного випромінювання, оптич. властивостей харч. продуктів.

Пр.: Сушка мучных изделий. К., 1977 (співавт.); Теплоенергетичні установки і системи в сільському господарстві. К., 1995 (співавт.); Теплотехніка. К., 1998 (співавт.); Технічна термодинаміка. К., 2001.

Т. В. Бондаренко

Стаття оновлена: 2004