Бура Карпатська худоба - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Бура Карпатська худоба

БУ́РА КАРПА́ТСЬКА ХУДО́БА – молочно-м’ясна порода великої рогатої худоби. Виведена в Закарпатті у 1-й пол. 20 ст. шляхом схрещування місц. відрідь худоби «рижка» та «мокань» з бурими альпій. породами (монтафонська, черноґська, швіцька, альгауська). Апробовано 1972. Тварини цієї породи мають пропорц. будову тіла й міцну конституцію. Масть від темно- до світло-бурої, носове дзеркало темне. Виокремлюють 2 типи тварин: гірський – менші на зріст, більш широкотілі, низинний – більші на зріст, менш широкотілі, переважають у масі. Середня жива маса корів 490– 520 кг, бугаїв – 800–900 кг і більше. Молочна продуктивність 4000–4500 кг на рік, жирномолочність – бл. 3,7 %. Розводять в госп-вах Закарп. та частково Івано-Фр. обл. Порода має 30 високопродуктив. родин, 10 ліній та спорідн. груп.

Літ.: Заброварний О. М., Король В. І., Недава В. Ю. Бура карпатська порода. Уж., 1971; Костенко В. І., Сірацький Й. З., Шевченко М. І. та ін. Скотарство і технологія виробництва молока та яловичини. К., 1995; Засуха Т. В., Зубець М. В., Сірацький Й. З. та ін. Розведення сільськогосподарських тварин з основами спеціальної зоотехнії. К., 1999; Сірацький Й. З., Меркушин В. В., Федорович Є. І. та ін. Бура худоба в Україні. К., 2001.

Й. З. Сірацький

Стаття оновлена: 2004