Бердянський виноробний завод - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Бердянський виноробний завод

«БЕРДЯ́НСЬКИЙ ВИНОРО́БНИЙ ЗАВО́Д» – підприємство виноробної та лікеро-горілчаної промисловості. Підпорядк. Мін-ву аграр. політики України. Засн. 1919 як структур. підрозділ радгоспу-заводу «Жовтнева хвиля». 1971 збудовано новий з-д (потуж. 13,2 тис. т винограду, продуктивність 1,15 млн дал за сезон). 1973 збудовано цех переробки плодів (потуж. 12 тис. т яблук за сезон, продуктивність 1,5 млн дал на рік). Зі зменшенням плодово-ягід. виноробства 1995 на з-ді почали випускати безалкогол. продукцію: газовані шипучі напої у пляшках ємністю 0,33 л, яблучний та виноград. соки у пляшках ємністю 0,5 л. Наприкінці 90-х рр. припинено випуск цієї продукції. Через зменшення сировин. бази розпочато випуск лікеро-горілчаних виробів. 1993 збудовано цех з випуску горілки та лікеро-горілчаної продукції за класич. технологією (продуктивність 600 тис. дал на рік). Від 1993 – самост. підпр-во з колектив. формою власності. Від 2000 – ЗАТ. У структурі підпр-ва: цехи – первинного (переробка плодів і винограду, вироб-во виноград. та плодово-ягід. виноматеріалів) та вторинного виноробства (3 лінії розливу продукції, продуктивність 6 тис. пляшок/год.; лінія для випуску сувенір. продукції, продуктивність 3 тис. пляшок/год.; лінія для випуску вин та напоїв, насичених вуглекислотою, продуктивність 1 тис. пляшок/год). З-д неодноразово отримував нагороди за розроблення нових марок продукції: марочні вина «Бердянське», «Приазовське» (срібна медаль Міжнар. конкурсу в Тбілісі, 1964), лікер «Буковина» (золота медаль Міжнар. конкурсу в Ялті, 1998) та ін. Кількість працівників – 140 осіб. Голова правління Т. Мірошниченко (від 2002).

Р. М. Землянухіна

Стаття оновлена: 2003