Барський спиртовий комбінат - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Барський спиртовий комбінат

БА́РСЬКИЙ СПИРТОВИ́Й КОМБІНА́Т – підприємство харчової промисловості. У складі Вінн. обл. держ. об’єдн. «Поділляспирт», підпорядковується Держ. департаменту продовольства України «Укрспирт». Засн. 1860 М. Барабтарлом як винокурня, що виробляла з зерна та картоплі спирт-сирець. Від 1870 – винокур. з-д № 74, від 1914 – винокур. і ректифікац. з-д, від 1921 – держ. винокур. з-д, від 1922 – гуральня Бар. цукрозаводу, від 1931 – спирт. з-д, від 1963 – спиртодріжджовий комбінат, від 1977 – спирт. з-д, від 1995 – сучасна назва. До 1917 підпр-во перебувало у приват. власності компанії «Нікельшпун–Захарченко». Його потуж. становила майже 300 відер спирту-сирцю на добу, а річ. виробіток – бл. 90 тис. дал. 1925 гуральня виробляла до 60 дал спирту на добу. 1930 річ. виробіток складав 180–200 тис. дал спирту. 1940 підпр-во виробляло до 1650 дал спирту на добу, 1950 – до 3 тис. дал спирту-ректифікату 1-го сорту. 1956 збудовано цех з вироб-ва хлібопекар. дріжджів потуж. 6 т на добу, збільшено вироб-во спирту до 4 тис. дал на добу, 1959 вироб-во спирту – 8,5 тис. дал на добу. 1962 розпочато буд-во першого в СРСР цеху кормових дріжджів на основі франц. технології переробки знедріждженої барди. 1991–2000 комбінатом вироблено 11,5 млн дал спирту, 43,9 тис. т хлібопекар. та 15,7 тис. т кормових дріжджів; 2001 – 298,3 тис. дал спирту-ректифікату вищої очистки, 843,5 т хлібопекар. дріжджів; 2002 – 149,9 тис. дал спирту-ректифікату вищої очистки, 729,1 т хлібопекар. дріжджів. Вироб-во хлібопекар. дріжджів становить 21 т на добу, кормових – 5 т на добу. Рентабельність вироб-ва – 11 %. Частка продукції комбінату в заг.-укр. обсязі – 1,25 %. Продукція підпр-ва експортується в Ізраїль, Молдову. Соц. сфера: житл. будинок, магазин, їдальня, клуб, медпункт. Заг. кількість працівників – 304 особи. Підпр-во надає фінанс. допомогу культур. закладам, лікарням, школам, спорт. орг-ціям міста та р-ну. Дир. комбінату І. Сухоносов (від 2003).

В. В. Яворський

Стаття оновлена: 2003