Білоусов Олександр Павлович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Білоусов Олександр  Павлович

БІЛОУ́СОВ Олександр Павлович (07(20). 10. 1900, с. Запольне, нині Вологод. обл., РФ – 12. 07. 1989, Київ) – інженер-технолог молока та молочних продуктів. Канд. хім. н. (1937), д-р тех. н. (1972). Держ. нагороди СРСР. Закiн. Вологод. молочно-госп. ін-т (1925), де відтоді й працював асист. до 1933; у 1934–45 – н. с. ВНДІ молоч. пром-сті (Москва); 1945– 60 – зав. лаб. ВНДІ маслороб. та сиророб. пром-сті (м. Угліч Ярослав. обл., РФ); 1961–73 – заст. дир. з наук. роботи, наук. консультант Укр. НДІ м’ясної та молоч. пром-сті (Київ, нині Технол. ін-т молока та м’яса УААН). Зробив знач. внесок у розвиток науки про молоко. Виконав фундам. дослідж. у галузі вироб-ва твердих сирів з метою вдосконалення технологій та поліпшення якості продуктів. Автор фіз.-хім. теорії збивання вершків у масло, що ввійшла у всі навч. посібники, та теорії роздільно-групової кристалізації тригліцеридів молоч. жиру.

Пр.: Физико-химическая теория сбивания масла // Молоч. пром-сть. 1948. № 8; О роли поверхностных явлений в процесах маслообразования // Там само. 1953. № 9; Физико-химические процессы в производстве масла сбиванием сливок. Москва, 1984; Роль молочной плазмы в формировании структуры и консистенции низкокалорийного масла // Молоч. пром-сть. 1986. № 12 (співавт.); К теории ускорения кристаллизации молочного жира при механической обработке // Тр. Укр. НИИ мясной и молоч. пром-сти. К., 1987 (співавт.).

Літ.: Гуляєв-Зайцев С. С. Білоусов Олександр Павлович (1900–1989) // Вчені у галузі тваринництва. Кн. 2. К., 1999.

О. Ф. Льодова

Стаття оновлена: 2003