Бєляєв Михайло Іванович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Бєляєв Михайло Іванович

БЄЛЯ́ЄВ Михайло Іванович (19. 11. 1938, с. Нижній Ольшанець Бєлгород. обл., РФ – 19. 10. 1991, Улан-Батор) – інженер-технолог громадського харчування. Д-р тех. н. (1981), проф. (1982), чл.-кор. ВАСГНІЛ (1991). Держ. нагороди СРСР. Закін. Ін-т нар. госп-ва в Москві (1962). Працював на підпр-вах громад. харчування (1957–69); від 1969 – у Харків. ін-ті громад. харчування: ст. викл., зав. каф. устаткування підпр-в громад, харчування (1971–91), одночасно проректор з наук. роботи (1978–88), ректор (1988–91). Досліджував процеси харч. вироб-в, розробляв високопродукт. апарати для їх реалізації. Розробляв мало відходні та безвідходні технології переробки с.-г. сировини та створення продуктів підвищ. харч. цінності.

Пр.: Производство мучных кондитерских изделий в общественном питании. Москва, 1977; Тепловые процессы и качество продукции в общественном питании. Москва, 1979; Индустриальные технологии общественного питания. Москва, 1989; Оборудование предприятий общественного питания. Тепловое оборудование: Учеб. Москва, 1990. Т. 3; Теоретические основы комбинированных способов тепловой обработки пищевых продуктов. X., 1991 (співавт.).

Літ.: Михаил Иванович Беляев. Человек, ученый, педагог... X., 1998.

Г. В. Дейниченко

Стаття оновлена: 2003