АВК - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
АВК

«АВК» – підприємство харчової промисловості, що виготовляє кондитерські вироби. Засн. 1991 у Донецьку як ЗАТ. У складі «АВК» – 4 кондит. ф-ки: дві у Донецьку, по одній у Маріуполі та Мукачеві. Підпр-во виготовляє цукерки, шоколад, зефір, вафлі, печиво та ін. кондит. продукцію. Найвідоміші вироби «АВК»: «Мажор», «Мікс», «Клубжеле», «Талісман» (багатопластові пралінові цукерки, що не мають аналогів в Україні та Росії; нагорода «Вища проба», 2000), здобне печиво «Трубочки з начинкою», «Фрутто», міні-кекс «Венський», горіх. печиво «Фіґаро». 1995 під маркою «АВК» було виготовлено 4484 т продукції, 1996 – 14 690 т, 1997 – 28 575 т, 2000 – 60 700 т, за 4 місяці 2001 – 25,2 тис. т. У 2000 було розроблено 164 види кондит. виробів, 72 – впроваджено у вироб-во. У травні 2001 введено в дію нову ф-ку компанії, обладнану сучас. устаткуванням. Продукція компанії «АВК» становить бл. 13 % заг.-укр. кондит. ринку; її експортують до країн СНД, а також в Монголію, Німеччину, Ізраїль тощо. Продукція «АВК» отримала міжнар. приз «Краща торгова марка – 1996» (Мадрид), «Приз Європи за якість 1997» (Париж) та 5 дипломів на 3-й Міжнар. виставці «Кондитерські вироби 21 ст.» (2000, Москва). «АВК» фінансово підтримує проведення фестивалів «Зірки жердини» і «Зірки балету». Надає благодійну допомогу Донец. обл. будинку дитини, школі-інтернату для дітей-сиріт, шпиталю ветеранів 2-ї світ. війни (обидва – м. Мар’їнка). Має пансіонати на Азов. морі.

О. С. Зінченко

Стаття оновлена: 2001