Адамс - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Адамс

«А́ДАМС» – підприємство харчової промисловості. Створ. 1979 як Кам’янець-Поділ. консерв. з-д, від 1994 – ВАТ із сучасною назвою. Президент – А. Яхієв (від 1986). «А.» має овоч., фрукт., сок., жерстянобан., літографії та лакування жерсті, забійний цехи, склади готової продукції, холодильник місткістю 6 тис. т, аміачну компресорну, елект-ромех. майстерню, матеріал. склад, паросилове госп-во тощо. «А.» вирощує с.-г. продукцію; виготовляє плодоовочеві консерви: кабачкову ікру, консервовані огірки, повидло, джеми, варення тощо; консерв. і свіжоморож. горошок, фрукт. соки; виробляє жерстяну тару для консервів; надає транспортні послуги. Проектна потужність підпр-ва – 80 млн умов. банок у рік; кількість працюючих – 1317 осіб. Свою діяльність підпр-во розпочало 1980, коли було вироблено 6 млн умов. банок зеленого горошку. 1980–85 коефіцієнт вироб. потужностей становив лише бл. 37 %. 1990 завдяки впровадженню нових вироб. ліній, підвищенню рівня механізації, виходу на міжнар. ринок вироб-во консервів зросло у 2,8 разів порівняно з 1985. Нині на підпр-ві встановлено лінію з вироб-ва концентров. яблуч. соку, здатну переробляти 1,5 тис. т яблук за добу, пакувальну лінію для розливу фрукт. соків у пакети тощо. У 2000 перероблено 67 тис. т сировини; вироблено 65,7 млн умов. банок консервів. 70 % продукції «А.» експортується до Німеччини, Великої Британії, Австрії, Канади, США, країн СНД. За високу якість продукції «А.» двічі (1993, 1996) нагородж. Золотою зіркою якості Асоц. ділових ініціатив у Мадриді. «А.» постійно розбудовується: на основі с.-г. підпр-в Кам’янець-Поділ. і Новоушиц. р-нів організовано чотири цехи, де додатково створено 398 роб. місць. «А.» – засновник Хмельн. ін-ту регіон. упр. та права, міськ. г. «Край Кам’янецький», Кам’янець-Поділ. телерадіокомпанії, мотобольної команди «Поділля-Адамс». Підпр-во надає допомогу дит. навч. закладам, школам, реліг. конфесіям.

Н. І. Суделя

Стаття оновлена: 2001