Розмір шрифту

A

Ампелотерапія

АМПЕЛОТЕРАПІ́Я (від грец. ἀμπελος — вино­град і терапія) — вино­градолікува­н­ня, викори­ста­н­ня свіжого вино­граду та його соку для лікува­н­ня різних захворювань. А. — один з методів дієтотерапії, що за­стосовується у комплексі з медикаментоз. та ін. видами лікува­н­ня. Про дієтич. та терапевт. властивості вино­граду писали Гіп­пократ та його учень Асклепіад, а також Пліній, Цельс, Аврел­лон, Абу Бакр ар-Разі, тібет. лікарі, які використовували вино­град при захворюва­н­нях легень, лихоманках. Авіцен­на рекомендував страви з недо­зрілого вино­граду хворим з памороч. станом, при інфекц. захворюва­н­нях, зокрема чумі. Нині А. практикується особливо у тих країнах, де поширені іслам, буд­дизм, а також вегетаріанство, серед них Єгипет, Сирія, Аравія, Іран, Ірак, Азербайджан, країни Серед. Азії, Афгані­стан, Індія, Грузія, Вірменія, Молдова та ін. А. широко за­стосовують на курортах Пд. узбереж­жя Криму та ін. чорномор. курортах України. У Рос. імперії вперше пита­н­ня за­стосува­н­ня вино­граду та його соку з лікув. метою роз­глянув В. Дмитрієв у праці «Лечение вино­градом в Ялте, на Южном берегу Крыма» (Москва, 1878). Хім. та фізіол. дослідже­н­ня під­твердили лікув. властивості цих продуктів, заклавши наук.-теор. основи А. У 20-х рр. група лікарів під керівництвом А. Дяконова роз­робила та за­провадила у практику санатор. лікува­н­ня на Пд. березі Криму, зокрема в Ялті, осн. методи за­стосува­н­ня А. Вино­град містить глюкозу, фруктозу та ін. прості легкозасвоювані цукри, різні орган. кислоти (яблучну, винну, кремнієву, лимон­ну, янтарну, гал­лову, мурашину, щавлеву, саліцилову, пектинову), мінеральні та дубильні речовини, мікро­елементи, вітамін С, вітаміни групи В, провітамін А (каротин), біо­флавоноїди, деякі ферменти (інвертазу, протеазу, пектиназу та ін.), фітонциди, сполуки калію, кальцію, заліза і фосфору. Шкірка ягід містить фарбувальні речовини, віск (пруїн) та ін. Позитивна дія вино­граду на організм зумовлена вмістом у ньому вищена­званих речовин, однак головний лікувальний ефект надають глюкоза, солі калію та вода. При А. активізуються процеси обміну, особливо водно-солевого, збільшується видільна здатність нирок, швидше виводяться з організму токсичні продукти обміну речовин, зро­стає моторна функція кишечника, нормалізується секреторна функція шлунка, покращується апетит, зменшується у крові кількість проміж. продуктів, сечокислих, фосфорнокислих, щавлевих солей та ін. шлак. сполук. Як дієтич. продукт можуть використовуватися майже всі сорти вино­граду у стані повної зрілості. Хім. склад і лікув. властивості вино­граду залежать від його сорту, тому виділяють сорти вино­граду з малим вмістом цукру, майже від­сутньою клітчаткою та мʼяко­т­тю і великою кількістю води (Дамський, Маклош) для лікува­н­ня порушень обміну речовин і захворювань шлунка з під­вищеною кислотністю. Мʼясисті сорти з більшою кількістю цукру та меншою води (Каталон, Педро, Рислінґ, Чаус) вживають при шлунк. захворюва­н­нях з пониженою кислотністю. При лікуван­ні дихал. шляхів використовують ароматичні сорти (Ізабела, Мускат). А. рекомендується при захворюва­н­нях серця, бронхів, нирок, печінки. А. при­значають при порушен­ні обміну речовин, серц.-судин. системи, подагрі, сечокислому діатезі, оксалатурі, хорич. нефриті. Вино­град позитивно впливає на центр. нервову систему, корисний при неврозах і психастенії. Аромат. сорти використовують при хроніч. запале­н­нях верх. дихал. шляхів. Вино­град ві­домий як дієвий засіб зміцне­н­ня здоровʼя після довгих виснажливих захворювань. Свіжі ягоди вино­граду використовують з косметич. метою для попередже­н­ня вʼялості, під­вище­н­ня еластичності та мʼякості, покраще­н­ня кольору шкіри облич­чя, очище­н­ня її від плям. При А. необхідно зменшити кількість ін. фруктів, а також уникати вжива­н­ня сирих овочів, молока, жирних та солоних страв, квасу, мінерал. вод, спирт. напоїв, оскільки при спільному споживан­ні посилюється броді­н­ня й на­стає роз­лад функції кишечника. Кількість вино­граду чи вино­град. соку, як і термін лікува­н­ня, ви­значаються індивідуально. А. не рекомендують при цукр. діабеті, ожирін­ні, виразк. хворобі та ін. Як концентрований дієтич. продукт з високою поживною цін­ністю та приємними смак. якостями використовується сушений вино­град (кишмиш, корінка та родзинки), який містить до 73 % цукрів та багато солей калію. В А. використовують також листя, молоді пагінці, насі­н­ня та вичавки вино­граду. Корисний отриманий з вино­граду препарат натуроза, який за­стосовується при гострих кровотечах, колапсі, шоку. Роз­роблено спосіб отрима­н­ня з вин­них дріжджів харчового вітамін. концентрату ам­мівіту.

Літ.: Шварц А. Б. Вино­градолечение. Ялта, 1947; Караджи Г. М., Германов П. Н. Питательная цен­ность и оздоровляющее значение вино­града. К., 1968; J. Valnet. Traitement des maladies par les légumes, les fruits et les сéréales. Paris, 1982. 8е éd.; Павленко Л. Лекарство из рук природы. К., 1990.

В. В. Димшевський

Додаткові відомості

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2001
Том ЕСУ:
1
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Медицина і здоровʼя
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
44022
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
96
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 3
  • середня позиція у результатах пошуку: 9
  • переходи на сторінку: 2
  • частка переходів (для позиції 9):
Бібліографічний опис:

Ампелотерапія / В. В. Димшевський // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2001. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-44022.

Ampeloterapiia / V. V. Dymshevskyi // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2001. – Available at: https://esu.com.ua/article-44022.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору