Асканійський тип чорноголових овець з кросбредною вовною - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Асканійський тип чорноголових овець з кросбредною вовною

АСКАНІ́ЙСЬКИЙ ТИП ЧОРНОГОЛО́ВИХ ОВЕ́ЦЬ З КРОСБРЕ́ДНОЮ ВО́ВНОЮ – внутрішньопородний тип асканійської м’ясо-вовнової породи. Створ. в Ін-ті тваринництва степ. р-нів ім. М. Іванова «Асканія-Нова» УААН методом ступінчастої синтет. селекції внаслідок схрещування вівцематок цигайської породи з англійськими суффольками та оксфордаунами і наступним «прилиттям крові» асканійських кросбредів та спец. підбору пар із застосуванням інбридингу. Апробовано 1995. Вівці міцної конституції, скоростиглі, з добре вираженими м’ясними формами. Тулуб видовжений, бочковидний, груди широкі, розвинені. Тварини мають спокійну натуру, барани комолі, у вівцематок добре виражений материн. інстинкт. Вівці цього типу відзначаються величиною (середня жива маса баранів 122–136,8 кг, вівцематок – 72–80 кг) при середній плодючості 141,5 % (макс. 183,3 %) і виході м’яса на вівцематку 78 кг, довгововновість (у баранів-плідників – 16–18 см, вівцематок – 13,7 – 14,4, молодняка у 14-місяч. віці – 19– 21 см) при високих коефіцієнтах вовновості (60–82 г/кг) і великих настригах у чистому волокні у середньому 4,5– 5,3 кг (у баранів-плідників – 7,6–8,1, вівцематок – 4–4,9) вирівняної, чітко звивистої, міцної (9,5–11,2 км розривної довжини), еластичної і шовковистої, з люстровим блиском кросбред. вовни зниженої тонини, з високою якістю жиропоту світлих відтінків. Смакові якості м’яса високі. Тварини добре пристосовані до місц. умов, стійко передають нащадкам свої цінні ознаки. Генеалог. структура представлена трьома лініями з 11 спорідн. групами. Вівці унікальні щодо конституцій. міцності, напряму та рівня продуктивності. Вони є важл. складовою держ. породного генофонду і відповідають світ. стандартам. Їх використовують для створення нового напряму вівчарства – м’ясо-вовнового з кросбред. вовною і схрещування з метою підвищення скоростиглості, м’ясної, вовнової та молоч. продуктивності, поліпшення якості м’яса, вовни, шкір та хутрових овчин.

П. І. Польська

Стаття оновлена: 2001