Купчик Михайло Петрович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Купчик Михайло Петрович

КУ́ПЧИК Михайло Петрович (01. 01. 1951, смт Сокиряни, нині місто Чернів. обл. – 04. 06. 2009, Київ) – фахівець у галузі харчових технологій. Д-р тех. н. (1991), проф. (1995). Закін. Київ. технол. ін-т харч. пром-сті (1973). Відтоді працював в Ін-ті колоїд. хімії та хімії води, від 1978 – в Ін-ті тех. теплофізики АН УРСР; від 1989 – у Нац. ун-ті харч. технологій (усі – Київ): від 1995 – зав. каф. охорони праці та цивіл. оборони, від 2001 – зав. каф. технології цукру та полісахаридів. Наук. дослідж. у галузі елек­тротехнології харч. вироб-в. Вивчав взаємодію електрич. по­лів з клітин. структурами рослин. сировини. Встановив ефекти електроутримування домішок цукр. розчинів на поляризованих матеріалах, електродифузії цукрози та залишк. поляризації клітин. структур.

Пр.: Перспективы создания новых электротехнологий в сахарной промы­шленности // Изв. вузов. Пищевая тех­нология. 1988. № 4; Научные и практические принципы электрической обработки пищевых продуктов и материалов. К., 1994; Цукрове виробництво: додаткові резерви // Харч. і переробна пром-сть. 1997. № 2; Сучасні електротехнології переробки бурякової сировини // Вісн. Харків. тех. ун-ту с. госп-ва. 2007. Вип. 58; Коефіцієнт дифузії цукрози в електроактивованих середовищах // Харч. і переробна пром-сть. 2008. № 3 (усі – спів­авт.).

Т. В. Бондаренко

Стаття оновлена: 2016