Куп’янський цукровий комбінат - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Куп’янський цукровий комбінат

КУ́П’ЯНСЬКИЙ ЦУКРО́ВИЙ КОМБІНА́Т – підприємство цукрової промисловості. Діяло 1937–2011 у м. Куп’янськ Харків. обл. Проект­на вироб. потуж. становила 2500 т переробки цукр. буряків щодоби. Під час 2-ї світ. війни устаткування з-ду евакуйовано у м. Ко­канд (Узбекистан), вироб. примі­щення були повністю зруйновані. Відбудоване 1949. У 1954–65 з-д докорінно реконструйовано, піс­ля чого його вироб. потуж. досягла 36 тис. ц переробки цукр. буряків щодоби. 1960, окрім бу­ряків, з-д почав переробляти цукор-сирець (уведено в дію афінацій. цех та створ. механізов. склад сирцю). Від 1954, після об’єднання цукр. з-ду та Кислів. радгоспу (Куп’ян. р-н), утвор. К. ц. к. 1963 збудовано цех кормових дріжджів, на базі якого 1970 створ. з-д хлібопекар. дріжджів. До складу комбінату ввійшли цукр. (бурякоперероб., сокоочис., продукт., жо­мосушил., афінац., ремонтно-силовий цехи) та дріжджовий (цехи вирощування дріжджів, сепарації, фасування та пакування дріжджів) з-ди, бурякорадгосп, відгодівел. та 10 бурякоприймал. пунктів. Осн. продукція: цукор-пісок, свіжий та сушений жом, дріжджі. На цукр. з-ді встановлено автоматизов. дифузійні апарати, диск. фільтри для соку й густого сиропу, центрифуги з програм. керуванням, станції дефекосатурації, випарювал. станції, центрифуги тощо. На дріжджовому з-ді автоматизовано процес вирощування, сепарацію, фасування й пакування дріжджів, механізовано приготування усіх розчинів і хімікатів для підживлення дріжджів. 1968 виготовлено 76,5 тис. т цукру-піску, 285,3 тис. т свіжого та 6 тис. т сушеного жо-­му. 1978 вироб. потуж. досягла 4 тис. т переробки цукр. буряків щодоби, а обсяги вироб-ва становили 122,8 тис. т цукру-піску (1965 – 98,8 тис. т). В ос­танні роки діяльності підпр-во очолював М. Саган, на з-ді працювали бл. 700 осіб.

Л. М. Кривошлик

Стаття оновлена: 2016