>
КОСА́РСЬКИЙ
СПИРТОВИ́Й ЗАВО́Д
– державне підприємство харчової промисловості. Розташ. у с. Косарі Кам’ян. р-ну Черкас. обл. Історія починається 1872, коли польс. поміщик Ф. Ростішевський на базі діючого в селі цукр. з-ду побудував Косар. гуральню, яка із зерна, картоплі та меляси щодоби виробляла 40 відер спирту. 1937–38 завдяки реконструкції підпр-ва його потуж. зросла до 1200 дал спирту щодоби. 1991, окрім виготовлення спирту, на з-ді впроваджено вироб-во горілч. напоїв. Першою продукцією стала горілка «Древньокиївська», лінію з вироб-ва якої введено в дію 1993. Згодом відбулося перепрофілювання підпр-ва на виготовлення спирту із зерна (вироб. потуж. – 3082 дал щодоби). Від 2011 – у складі держ. підпр-ва «Укрспирт»; спеціалізується на вироб-ві етил. спиртів вищого очищення «Екстра», «Люкс» (понад 1 млн дал щороку) та високоякіс. горілч. напоїв (620 тис. дал щороку), відомих під торг. маркою «Холодний Яр». Серед осн. продукції – спирти ректифіковані із зерна та етилові із меляси, горілки особливі («Холодний Яр» відзначено низкою міжнар. та всеукр. нагород, «Казка Холодного Яру», «Крижана», «Максим Залізняк», «Косарі»), гірка настоянка «Холодноярський край». Кількість працівників (2011) – бл. 250 осіб. В. о. кер. – Ф. Кобзар (від 2011).
В. С. Францішко
Статтю оновлено: 2014
Цитувати статтю
В. С. Францішко
. Косарський спиртовий завод // Енциклопедія Сучасної України: електронна версія [веб-сайт] / гол. редкол.: І.М. Дзюба, А.І. Жуковський, М.Г. Железняк та ін.; НАН України, НТШ. Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2014. URL: http://esu.com.ua/search_articles.php?id=5489 (дата звернення: 02.03.2021).