Литовченко Олександр Михайлович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Литовченко Олександр Михайлович

ЛИТО́ВЧЕНКО Олександр Михайлович (20. 11. 1941, смт Кіровське, нині АР Крим) – фахівець у галузі тех­нології перероблення плодів. Д-р тех. н. (1994), проф. (2007). Держ. премія України в галузі н. і т. (2005). Закін. Крим. с.-г. ін-т (Сімферополь, 1968). Працював 1968–70 та 1973–80 на Бахчисарай. винзаводі; 1970–73 – у ВНДІ виноробства та виноградарства «Магарач» (м. Ялта; обидва – нині АР Крим); від 1980 – в Ін-ті садівництва НААНУ (Київ): 1984–86 очолював лаб. винороб­ства, 1986–97 та 2001–10 – лаб. переробки, 1997–2001 – відділ зберігання та переробки, від 2012 – лаб. інновац. харч. технологій, 2011 – в. о. дир. Наук. дослідж. з проблем перероблен­ня плодів та ягід на конкурентоспроможні продукти харчування. Зокрема вивчає питання плод.-ягід. виноробства в Україні, використання плодів, ягід, дикорослої та пряноароматич. сировини для створення нових продуктів з підвищеним вмістом біологічно актив. речовин і лікув.-профілакт. властивостями.

Пр.: Перспективные направления переработки и использования плодов и ягод в УССР. К., 1986; О современных требованиях к плодам, ягодам, сокам, напиткам и винам. К., 1994 (спів­авт.); Кращі сорти плодових, ягідних і горіхо­плідних культур української селекції. К., 2011 (спів­авт.); Вітчизняні технології виробництва, зберігання та переробки плодів і ягід в Україні. К., 2012 (спів­авт.); Про потенціал вітчизняного плодово-ягідного виноробства та мож­ливості випуску унікальних безалкогольних напоїв підвищеної біологічної цінності // Зерно і хліб. 2014. № 2.

О. М. Ярещенко

Стаття оновлена: 2016