Ліпець Антон Адамович - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Ліпець Антон Адамович

ЛІ́ПЕЦЬ Антон Адамович (05. 01. 1925, с. Саливонки Гребінків., нині Васильків. р-ну Київ. обл.) – фахівець у галузі харчових технологій. Д-р тех. н. (1975), проф. (1980). Закін. Київ. технол. ін-т харч. пром-сті (1951). У 1952–55 працював на Лучан. цукр. з-ді Київ. цукротресту (Таращан. р-н Київ. обл.); водночас 1952–60 – у Центр. наук. ін-ті цукру; від 1960 – у Нац. ун-ті харч. технологій (обидва – Київ): 1966–74 – декан ф-ту технології цукристих речовин, 1979–2010 – проф. од­нойм. каф. Наук. дослідж.: удосконалення та інтен­сифікація про­цесу екстрагування цукру з буряк. сировини та очищення соку.

Пр.: О целесообразности возврата жомопрессовой воды на диффузию // Пищевая пром-сть. 1965. № 2 (спів­авт.); О подготовке воды на экстрагиро­вание сахара из свекловичной стружки // Сахар. пром-сть. 1972. № 10 (спів­авт.); Перероблення буряків, уражених кагатною гниллю та слизистим бактеріозом // Наук. пр. Укр. ун-ту харч. техно­логій. К., 2000. № 7 (спів­авт.); Технологія крохмалю та крохмалепродуктів: Навч. посіб. К., 2003; Сучасні способи інтенсифікації процесу екстрагування сахарози з бурякової стружки // Цукор України. 2014. № 7 (спів­авт.).

Н. А. Гусятинська

Стаття оновлена: 2016