Ляшенко Микола Іванович | Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія

Ляшенко Микола Іванович


Ляшенко Микола  Іванович

ЛЯШЕ́НКО Микола Іванович (28. 05. 1941, с. Перемога Глухів. р-ну Сум. обл.) – біохімік. Д-р тех. н. (1997). Закін. Укр. с.-г. академію (Київ, 1967). Відтоді працював кер. групи агрохім. обслуговування колгоспів і радгоспів області та проведення польового дослідж. з добривами Житомир. зонал. агрохім. лаб.; від 1972 – в Ін-ті с. госп-ва Полісся УААН (Житомир): від 1978 – зав. лаб. біохімії хмелю, 1996–2009 – зав. відділу біохімії хмелю та пива. Осн. напрям наук. дослідж. – ідентифікація селекц. сортів за хім. складом гірких речовин і ефір. олії хмелю. Розробив біохім. критерії оцінювання пивовар. якості хмелю. Співавтор його 22-х сортів (Житич, Граніт, Слов’янка, Промінь, Зміна, Заграва, Потіївський, Злато Полісся, Оболонський, Руслан).

Пр.: Биохимия хмеля и хмелепродуктов. Ж., 2002; Препарати хмелю // Харч. і переробна пром-сть. 2003. № 7 (спів­авт.); Гіркота охмеленого пивного сусла // Там само. № 11 (спів­авт.); Фи­зиология и биохимия хмеля. Ж., 2004 (спів­авт.); Інноваційний шлях розвитку хмелярства. Ж., 2011 (спів­авт.).

Статтю оновлено: 2017